Planurile de parcelare, soluţia pentru eliberarea titlurilor de proprietate

Secretarii şi inginerii primăriilor din judeţ au fost instruiţi cu privire la modul de întocmire a planurilor parcelare. Problema titlurilor de proprietate poate fi rezolvată acum, în al 12-lea ceas, numai prin realizarea planurilor parcelare. Pentru realizarea planurilor de parcelare, trebuie să existe un calculator şi un soft de specialitate, iar specialiştii primăriilor să colaboreze în permanenţă cu reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Prefectul Ion Florescu a avut o întâlnire săptămâna trecută cu reprezentanţii judecătoriilor din judeţul Gorj în urma căruia s-a stabilit că sunt foarte multe acţiuni în instanţă cu privire la emiterea titlurilor de proprietate.  Prefectul Ion Florescu le-a solicitat reprezentanţilor primăriilor să întocmească cât mai repede planurile parcelare pentru eliberarea corectă a titlurilor de proprietate. „Cele mai multe probleme prezentate de cei de la instanţe sunt legate de cartea funciară, de intabulări, şi de hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile şi care din diverse motive nu se pun în aplicare. Pământul nu este elastic, vin oameni din urmă şi nu mai încap, de aceia este şi acesta complexitate a proceselor în instanţă, şi cu atât mai mult că în judeţul Gorj avem şi diminuări de suprafaţă datorită exproprierilor miniere, ceea ce nu este bine deloc“, a spus prefectul.

Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a propus reprezentanţilor primăriilor ca aceste planuri cadastrale să fie trecute în format electronic. „Rog pe cei prezenţi aici să aibă o evidenţă bine pusă la punct a tuturor cererilor depuse în tot acest timp pentru reconstituirea drepturilor de proprietate. Este necesar să avem o evidenţă foarte clară a tuturor anexelor validate în cei 20 de ani care au trecut de la începutul aplicării legii 18 şi pe baza acestor acte să avem situaţia exactă a titlurilor de proprietate, a proceselor verbale de punere în posesie şi a adeverinţelor eliberare pentru fiecare tarla. S-a ajuns în acest blocaj în care ne aflăm acum pentru că este imposibil să refaceţi aceste planuri în format digital cum noi le cerem”, a spus Mănescu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: