Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Plasamentul familial, o alternativă pentru copiii neglijaţi

519 copii din judeţul Gorj erau daţi la sfârşitul lui 2008 în plasament familial, la rude sau la alte familii din comunitate. Minorii au fost separaţi de părinţii lor din diverse motive, pentru o perioadă determinată de timp. Majoritatea copiilor neglijaţi de părinţi au fost preluaţi de rude de până la gradul IV, fapt confirmat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, care are în evidenţă 418 de astfel de cazuri şi 52 de minori aflaţi în grija altor familii. În ceea ce priveşte copiii pentru care s-a instituit tutela, se înregistrează 35 de micuţi încredinţaţi la rude şi alţi 14 aflaţi în tutelă la alte familii sau persoane. În foarte multe dintre aceste cazuri, este vorba despre copii de toate vârstele, ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate şi nu au revenit la data stabilită. De asemenea, minorii pot proveni şi de la familii care nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a le asigura suportul material şi moral necesar. În astfel de situaţii, copiii sunt preluaţi în plasament, iar adulţilor li se dă un termen pentru a a-şi remedia condiţiile de muncă sau de locuit. Persoanele care iau un copil în plasament primesc o indemnizaţie de 85 de lei, care este indexată periodic şi se plăteşte de către Direcţia de Muncă şi Incluziune Socială. Însă cine doreşte să facă acest lucru, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, se face dovada că oferă garanţii morale şi materiale şi că beneficiază de condiţii optime de locuit. De altfel, plasamentul se instituie de către DGASPC în urma unei anchete sociale şi a unui plan de servicii pentru copil, realizate de către asistenţii sociali din localitatea respectivă.

Această măsură de protecţie temporară pentru minorii aflaţi în situaţii dificile este supusă unui proces de reevaluare o dată la 3 luni. Prin aceste evaluări periodice, se hotărăşte dacă mai este nevoie ca un copil să rămână în plasament sau în tutelă, sau se poate întoarce în familia sa. În judeţul nostru, anul trecut au existat 87 de cazuri revocate, când minorii au fost reintegraţi în familie sau socio-profesional, dacă împliniseră vârsta de 18 ani. Natalia Gruia, director adjunct al DGASPC Gorj afirmă că de la începutul lui 2009, au fost daţi în plasament 2 copii. De asemenea, aceasta mai precizează: „Pe toată perioada se păstrează legătura cu familia minorului. Este foarte important să nu se piardă contactul cu părinţii, iar când se instituie plasamentul sau tutela, se are în vedere mai ales menţinerea copilului în comunitatea natală, unde poate să-şi continue viaţa şi studiile într-un ritm normal”.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: