Playmobil, jucăriile germane care au cunoscut succesul planetar

Playmobil este o linie de jucării de plastic fabricate de grupul german Brandstater cu sediul în Zirndorf, Germania.

Baza acestor jucării este o păpușică de 7,5 centimetri înălțime. Părțile sale mobile sunt capul, brațele și picioarele (în unele cazuri, doar câte un picior). Aceste figurine dispun de o multitudine de accesorii, vehicule, clădiri, plante, animale la aceeași scară, care permit astfel un număr impresionant de scenarii și situații în care copilul preia controlul jucăriilor, dându-le o voce și ajutându-le la mișcare.

În 1876, Andreas Brandstater a fondat compania în Furth, Bavaria, pentru a produce articole ornamentale și asigurări. În 1921, compania fabrica în principal obiecte metalice, precum telefoane și case de marcat. În 1954, a schimbat produsele fabricate, îndreptându-se spre plastic, dezvoltând, printre altele, celebrele jucării hula hoop sau diverse mașinuțe.

În 1973, în plină criză a petrolului, compania a decis să reducă mărimea produselor sale. Hans Beck, șeful departamentului de dezvooltare, a avut ideea de a realiza vehicule de plastic mai mici decât cele de până atunci, dar să le adauge mici figurine umane. Inginerul s-a axat mai mult pe aceste figurine și pe accesoriile lor, care aveau să devină celebrele jucării Playmobil. Hans Beck este, așadar, părintele Playmobil.

Designul figurinelor Playmobil a fost creat ținând cont de desenele făcute de copii: ochii și capul mare, zâmbet larg, fără detalii precum urechi sau nas... În fine, o figură umană, dar foarte simplă. Figurile aveau, totodată, dimensiunea ideală pentru ca copiii să poată transporta aceste jucării în buzunare. S-a obținut astfel o figurină mereu zâmbitoare, pe care cei mici o pot lua cu ei afară la joacă și care, prin diversele accesorii, poate fi adaptată la orice epocă sau profesie. Limita era doar imaginația copiilor.

Spre deosebire de alte jucării cu formă umană, Playmobil se mențin ușor în picioare, ceea ce permite o mai mare flexibilitate pentru joacă. În plus, mâinile în formă de U permit ca aceste figurine să țină ușor accesorii în mână (arme, unelte, instrumente medicale sau alte jucării). Capul este și el de o formă specială, pentru a putea schimba pălării, coifuri, bandane și căști.

Playmobil include figuri de adulți, bătrâni, copii și bebeluși. Există și anumite jucării în formă de animale, precum și un model de Arcă a lui Noe. Timp îndelungat, marca înregistrată a jucărioarelor de sex feminin a fost fusta mini. Mai târziu, au fost introduse și fustele lungi și, mai apoi, figurile feminine au fost dotate și cu sâni.

Există, totodată, o linie specială pentru copii mai mici de trei ani, denumită Playmobil 1.2.3, ale căror figuri și obiecte prezintă caracteristici similare seriei originale, dar și mai simplificate. Astfel, se evită piesele mici, periculoase pentru bebeluși.

În 1974, Playmobil se prezintă pentru prima dată la salonul de la Nurnberg, cu mare succes. În deceniile următoare, Playmobil a cedat licența de fabricare mai multor companii, din toată lumea, care au creat produse similare, dar cu alte nume: Antex (Argentina), Kenbrite (Australia), TROL (Brazilia), Famobil (Spania), Lyra (Grecia), Mattel (SUA), Basa (Peru), Epoch (Indonezia), Aurimat (Mexic) sau Marx Toys (Marea Britanie), printre multe altele.

Vizualizări: 773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: