PNI: CEO a început investiţia de la Rovinari în 2013

Legea prin care se aproba Planul Naţional de Investiţii (PNI) şi cota de certificate de gaze cu efect de seră pe care le primeşte fiecare companie va fi modificată. CE Oltenia apare cu opt proiecte, la care spune că a început lucrările. Printre cele puse pe listă se află şi celebrul grup făcut de chinezi, ce are ca dată de începere a investiţiei anul 2013, cu toate că nu s-a bătut nici un ţăruş.

Departamentul pentru energie a lansat în dezbatere publică modificarea si completarea Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul Naţional de Investiţii. Pe seama acestui PNI, CE Oltenia ar trebui să primească, după cum spunea ministrul Constantin Niţă, 30 de milioane de euro. Comisia Europeană a acceptat să acorde în continuare certificate gratuite de emisii pentru termocentralele care au planuri de investiţii. Este cazul şi CE Oltenia, care este prezent în Planul Naţional de Investiţii, dar cu termene, cel puţin în cazul construirii unor grupuri noi, irealizabile.

Compania marilor proiecte

În PNI se regăsesc şi opt proiecte ale CE Oltenia, unele începute, altele despre care se discută de mult timp, cum ar fi termocentrala făcută de chinezi la Rovinari. Printre articolele ce vor fi modificate se numără şi cel care priveşte definiţia unei investiţii noi. După modificarea legii o investiţie nouă este cea care are dată de începere după semnarea contractului de finanţare. „Beneficiarii investiţiilor noi prevăzute în Planul Naţional de Investiţii pot solicita finanţarea nerambursabilă, în vederea încheierii unui contract de finanţare, în maximum 2 ani de la data de începere investiţiei”, este o altă modificare ce apare în proiect, care avantajează mai multe companii. Ca urmare a acestui plan, cele mai multe certificate de emisii cu efect de seră le va primi, gratuit, CE Oltenia, adică peste 23 de milioane.

CE Oltenia a introdus în PNI următoarele proiecte şi date de începere a lucrărilor: Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 7 pe lignit Işaniţa -2013, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 4, de 330 MW, pe lignit, Rovinari- 2013, Bloc de 500 MW, pe lignit, parametri supracritici-2013, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW, pe lignit-2014, Bloc pe lignit local, parametri ultrasupracritici Işaniţa-2015, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 3 pe lignit Turceni-2015, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr.6, de 330 MW, pe lignit Turceni-2015, Centrală de cogenerare cu ciclu  combinat cu turbină pe gaz Craiova-2016.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: