PNL blochează revenirea managementului politic la CEO

Curtea Constituţională a României a admis marţi sesizarea PNL cu privire la modificarea ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă. Parlamentarii scoseseră mai multe companii de stat din sfera managementului profesionist, printre care şi Complexul Energetic Oltenia.

PNL votase şi în parlament împotriva revenirii la managementul politic în companiile de stat. La vremea respectivă, preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că „PNL a votat împotriva acestui act normativ pentru că readuce România la situaţia în care toate companiile de stat şi cele pentru care s-a început procedura pentru management privat vor reveni sub controlul PSD”, iar această măsură va determina înregistrarea de pierderi sau chiar insolvenţa companiilor care nu vor mai fi conduse de specialişti, ci de politicieni”.

CCR a dat marţi dreptate liberalilor, dar deputatul Vîlceanu spune că presiunile politice pe Complexul Oltenia vor rămâne. „Conducerea CE Oltenia va fi în continuare selectată în baza OUG 109/2011 a guvernanţei corporative şi nu va fi politică, aşa cum spera alianţa PSD-ALDE. Noi, cei din Gorj, ştim însă că CE Oltenia nu a scăpat de presiunea politică şi vedem cum PSD şi ALDE dau târcoale directorului companiei, dar decizia CCR de astăzi (n.r. – marţi) este esenţială, pentru că PSD-ALDE a încercat oficializarea acestui tip de comportament, de supunere politică a unei companii de stat”, a declarant Dan Vîlceanu.

REACŢIE

Cel care a susţinut scoaterea CE Oltenia de sub incidenţa ordonanţei 109 este senatorul ALDE Scarlat Iriza. El este nemulţumit de blocarea legii, susţinând că actuala conducere duală a CEO este costisitoare şi ineficientă. „Ordonanţa 109 a încărcat schema de conducere a companiilor cu persoane care consumă bani fără folos din bugetul societăţilor. Decât să ai 12 inşi care conduc, nu ar fi mai bine să fie unul şi ăilalţi 11 dispar? 11 cu salarii duble decât are un parlamentar”, a spus Iriza.

Vizualizări: 659

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: