Poarta Sărutului intră în reparaţii la primăvară

Poarta Sărutului din Parcul Central va fi supusă unor lucrări de reabilitare în primăvară. Deşi autorităţile locale anunţau lucrări provizorii pentru protejarea   de intemperii pe perioada sezonului rece, acestea nu au mai fost demarate întrucât proiectantul a ajuns la concluzia că etanşarea fisurilor, făcută cu ceva timp în urmă, nu permite ca opera brâncuşiană să aibă de suferit în iarnă.

Banii alocaţi de Ministerul Culturii pentru conservarea şi restaurarea Porţii Sărutului au ajuns în conturile Primăriei Târgu Jiu. Este vorba despre aproximativ 300 de mii de lei, sumă ce va fi folosită în perioada imediat următoare. Potrivit conducerii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” reabilitarea Porţii Sărutului va fi făcută în primăvară, fără ca pe timpul iernii să fie executate lucrări provizorii. „Lucrările de reabilitare a Porţii Sărutului vor fi demarate cu certitudine în primăvară întrucât sunt introduse în planul naţional de restaurare încă din toamna 2012. Nu au fost executate lucrări provizorii în această iarnă pentru că proiectantul a stabilit, în urma examinării operei, că fisurile existente în lintou au fost etanşate suficient de bine încât să permită ferirea de intemperii pe o perioadă de 2-3 ani”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Aceasta a mai precizat că proiectantul va stabili devizul de lucrări, urmând ca în perioada imediat următoare Ministerul Culturii să organizeze procedura de achiziţie. „Proiectantul va emite devizul de lucrări, iar în perioada următoare se va demara procedura de achiziţie lucrări. În urma unei licitaţii va fi desemnat un restaurator cu atestat care să demareze lucrările de reabilitare. Acestea vor consta în înlocuirea plăcii de plumb care acoperă lintoul, în remedierea anumitor crăpături şi zgârieturi, precum şi în îndreptarea plăcilor de la bază ca să nu mai băltească apa”, a menţionat Adina Andriţoiu. 

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: