Podaru: Poate fi și la Rovinari spital Covid

Autoritățile din județul Gorj lucrează și la un plan de rezervă în cazul în care se vor ocupa toate paturile destinate pacienților testați pozitiv pentru Covid 19. Cele de la Târgu Jiu au fost deja ocupate, iar la Târgu-Cărbunești mai sunt câteva zeci de paturi libere. Așa că nu este exclusă varianta ca un alt spital din Gorj să fie golit de pacienți și să trateze doar bolnavi infectați cu noul coronavirus. În discuție, a fost luat din nou spitalul din Rovinari. Managerul Constantin Podaru a vorbit la Radio Infinit despre această posibilitate.

Reporter: Cine va lua o eventuală decizie în desemnarea unui nou spital Covid?

Constantin Podaru: Decizia nu va fi a spitalelor. Cei care vor decide vor fi DSP, Ministerul Sănătății, Comitetul pentru Situații de Urgență. Nu știu dacă se va ajunge aici. Sunt scenarii ca să fim pregătiți de mai rău. Vor fi luate deciziile în funcție de circuitele spitalelor. Vor exista argumente pro și contra pentru fiecare dintre spitale. Decidenții vor stabili exact care este tipul de spital care se încadrează aici. Și eu am purtat discuții. Cred că nu există un spital din Gorj care poate să zică nu atunci când se ia o decizie de genul acesta.

Rep.: Ați fi pregătiți dacă ar fi desemnat spitalul din Rovinari să se ocupe doar de pacienții Covid?

C. P.: Suntem toți pregătiți, suntem spitale, sunt construite și echipele, pregătiți să facem oamenii bine și nu cred că se pune problema că vrea sau nu cineva. La mine, lucrurile sunt simple. Dacă se ia o decizie, vom stabili ce e de făcut. E problemă de resurse umane, de materiale, de circuite, nu doar de pacienți. Când s-a ales spitalul din Cărbunești a fost ales pentru că au circuitele mult mai bune decât celelalte spitale orășenești din Gorj. Spitalul va trebui susținut de toate celelalte spitale din județ.

Rep.: Ar avea spitalul din Rovinari tot ce îi trebuie să trateze bolnavii de Covid 19?

C. P.: Poate fi oricare din spitalele din Gorj. Și spitalul din Rovinari poate fi un spital Covid numai că, în mod sigur, deciziile se vor lua și luând în calcul resursele umane, materiale și circuitele. Noi avem doar două linii de gardă, un singur internist, e puțin probabil să fie, neavând nici linie de gardă la ATI. Nu e foarte simplu, ca să spunem că de mâine băgăm în spital numai pacienți Covid.

Vizualizări: 2,413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: