Poliţiştii confiscă brazii de Crăciun

Odată cu sezonul rece începe, de regulă, şi “sezonul” tăierilor şi comercializării ilegale a brazilor de Crăciun. Prevenirea şi diminuarea sustragerii şi vânzării ilicite a acestora se află în atenţia Poliţiei Române. Astfel, în această perioadă poliţiştii vor desfăşura acţiuni în cadrul Planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea - comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”, încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică şi Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA.

La data de 04.12.2010, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Polovragi care acţionau pe linia prevenirii şi combaterii tăierii şi sustragerii de material lemnos şi a brazilor de Crăciun, l-au depistat pe drumul forestier Cheile Olteţului, pe Dănuţ O., de 56 ani, din comuna Baia de Fier, în timp ce transporta cu un autocamion, 36 astfel de pomi.

Cel în cauză nu deţinea documente de provenienţă pentru cei 36 brazi transportaţi.

Poliţiştii au confiscat aceşti pomi de Crăciun şi i-au predat Ocolului Silvic Polovragi, iar pe conducătorul auto l-au sancţionat contravenţional conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă în valoare de 2.000 lei.

Poliţiştii vă reamintesc:

Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate.

~Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri.

~ Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a „comerciantului”.

~Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.

~ Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin „răufăcători ai mediului” chiar în preajma Crăciunului.

Sancţionarea tăierii ilegale a brazilor de Crăciun şi a comercializării acestora fără documente de provenienţă

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează contravenţional conform art. 1 din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii, conform art.2 din Legea nr. 31/2000, se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Conform art. 108, alin. 1, lit. a din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, dacă valoarea prejudiciului produs, prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

Biroul de presă al IPJ Gorj

Vizualizări: 305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: