Poliţiştii recomandă camere video, primarii vor poliţişti în şcoli

Inspectoratul Poliţie Judeţean Gorj a luat măsuri pentru siguranţa elevilor în şcoli, după ce prefectul Claudiu Teodorescu a cerut ca poliţiştii să fie prezenţi la orele de dirigenţie, ca urmare a incidentelor din ultima perioadă petrecute la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ. Elevii mai multor şcoli din Târgu Jiu au fost vizitaţi de poliţişti care le-au explicat cum pot preveni incidentele. Cu toate acestea, reprezentanţii IPJ solicită primarilor să achiziţioneze camere  video sau televiziune cu circuit închis, acolo unde nu este asigurată paza unităţilor de învăţământ. La rândul lor, edilii locali cred că poliţiştii vor să-şi diminueze sarcinile pe cheltuiala primăriilor.

Elevii mai multor unităţi de învăţământ din Târgu Jiu au fost vizitaţi, în aceste zile, la orele de dirigenţie, de către poliţişti după ce prefectul a tras un semnal de alarmă asupra incidentelor petrecute în ultima perioadă. Bineînţeles că acest lucru nu s-a întâmplat şi în mediul rural, unde majoritatea copiilor nu-i văd pe poliţişti decât în filme. Conducerea IPJ Gorj spune că această responsabilitate a fost transmisă şi poliţiştilor de la subunităţi. „În toate unităţile şcolare din judeţ avem în vedere desfăşurarea orelor de dirigenţie, le-am transmis la subunităţi, iar fiecare poliţist care le are în responsabilitate, pe lângă poliţiştii de proximitate care ţin legătura cu unităţile şcolare, participă la aceste ore de dirigenţie pentru prevenirea victimizării elevilor atât ca autori ci şi ca victime, adică să nu fie implicaţi în nici un fel în fapte de natură penală sau infracţională”, a declarat Cornel Petre Filip, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Gorj.

Poliţia ajută cu lista firmelor licenţiate în sisteme de supraveghere

Pentru siguranţa elevilor în şcoli, poliţiştii le solicită primarilor să achiziţioneze pentru şcoli şi grădiniţe sisteme de supraveghere video sau Televiziune cu Circuit Închis, acolo unde nu au fost asigurate măsuri de ordine şi pază. „La ultima şedinţă s-a stabilit ca împreună cu un reprezentat al Prefecturii să întocmim o adresă cu toate primăriile din judeţ, cunoaştem deficienţele referitoare la fondurile băneşti necesare pentru asigurarea a unor sisteme TVC (televiziune cu circuit închis) la toate şcolile care nu au fost asigurate în interior şi exterior. Am trimis adrese la primării, o să trimitem către Prefectură aşa cum am stabilit, iar dumnealor vor lua legătura cu primarii ca să pună în valoare aceste sisteme. Proiectele sistemelor de supraveghere video sunt aprobate de către Serviciul de Ordine Publică pe care-l reprezint, de ofiţerul electronist şi în adresa pe care o vom înainta către primării o să punem lista cu toate societăţile licenţiate în acest domeniu, societăţi cu care pot lua contact în vederea punerii în practică a acestor obiective”, a mai precizat Cornel Petre Filip.

„Poliţiştii dorm şi vor ca noi să le prindem hoţul”

Primarii agreează ideea prefectului de a-i avea pe poliţişti prezenţi la orele de dirigenţie şi nu pe aceea de a achiziţiona sisteme de supraveghere. Edilii locali se plâng de faptul că nu au bani nici măcar pentru a asigura salariile personalului din primărie, în momentul de faţă fiind exclusă orice achiziţie de acest gen. Ba mai mult, primarii consideră că poliţiştii încearcă să-şi diminueze sarcinile pe cheltuiala primăriilor. „Este perfect adevărat ceea ce a spus domnul prefect. Poliţiştii trebuie să treacă prin şcoli, pentru ca elevii să nu-i vadă doar la televizor. Trebuie să-i cunoască în carne şi oase. Una este când văd un poliţist în uniformă, iar alta când îl văd doar în poză. Ceea ce vor poliţiştii cu achiziţionarea sistemelor de supraveghere este imposibil. În momentul de faţă, abia reuşim să plătim salariile oamenilor. Poliţiştii vor ca ei să doarmă în continuare, iar noi să prindem hoţul. E ca şi când ar spune: Noi dormim. Voi prindeţi hoţul. Noi îl pedepsim. Poliţiştii trebuie să pună accent pe prevenţie, după ce se întâmplă incidentul efectul nu mai este acelaşi. Consider că trebuie să vină, să le explice copiilor care sunt cauzele incidentelor din şcoli, nu să stea cu fundul pe scaun să se uite la imagini”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul de la Slivileşti.

Elevii cer o mai mare supraveghere în pauze

După atâtea incidente petrecute în şcoli, elevii nu se mai simt în siguranţă în pauze. Elevii liceului din Turceni au cerut primarului să fie supravegheaţi de mai mulţi profesori în pauze. Asta în condiţiile în care pe holurile şcolii există camere video. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Elevilor, fără ca dascălii să fie prezenţi. Printre alte probleme ale lor, elevii mi-au cerut să fie mai mult supravegheaţi în pauze. M-a surprins pozitiv faptul că mi-au cerut să suplimentăm numărul profesorilor de serviciu pentru ca în pauze să existe câte un cadru didactic la fiecare etaj al liceului. Asta deşi pe holurile liceului sunt camere video. Nu putem să punem sisteme de supraveghere şi în clase. Este mult mai eficient ca un poliţist să fie văzut periodic prin şcoală. În acest sens, urmează să am o întâlnire şi cu părinţii”, a declarat Dumitru Gîlceavă, primarul de la Turceni.

Profesorii şi elevii de serviciu, depăşiţi de situaţie

Şi primarul de la Tismana consideră că prezenţa poliţiştilor în şcoli este mult mai benefică pentru siguranţa elevilor întrucât, de multe ori, profesorii şi elevii de serviciu sunt depăşiţi de situaţii. „Avem 11 şcoli în Tismana. Este imposibil să avem camere de supraveghere în toate. Am înţeles că un sistem de supraveghere cu 10 camere, în localitate, costă undeva la 15.000 de euro. Nu ştiu care primar îşi permite să dea aceşti bani în condiţiile actuale. În plus, vă spun că, de multe ori, profesorii şi elevii de serviciu sunt depăşiţi de situaţie. În incinta unităţilor de învăţământ intră persoane din afară, vlăjgani sănătoşi cărora o doamnă profesoară ori o elevă de serviciu nu au cum să se împotrivească, indiferent câte camere ar fi hol. Eu ştiu că poliţia e interesată să aibă controlul tuturor evenimentelor, însă prezenţa poliţiştilor în şcoli e mult mai benefică”, a precizat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: