Poliţistul bătăuş din Mătăsari, apărat de un deţinut

Un ultim termen în procesul poliţistului din Mătăsari Constantin Alionescu a fost programat ieri la Tribunalul Gorj, judecătorul de caz urmând ca în câteva zile să dea o sentinţă în acest dosar. Omul legii a adus în apărarea sa un martor care în prezent execută o pedeapsă privativă de libertate, cel în cauză, Ion Sburlea, menţionând chiar că, în trecut, a fost anchetat de către poliţistul care este judecat acum pentru purtare abuzivă.

Constantin Alionescu s-a ales cu dosar penal după ce în primăvara anului trecut ar fi fost stropit de către un şofer care a trecut cu maşina printr-o baltă, el luându-l ulterior la bătaie pe conducătorul auto. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin, iar martori audiaţi în proces au menţionat că l-au auzit pe cel bătut strigând să sară în ajutorul lui pentru că poliţistul numai prietenos nu era cu el. Ca să demonstreze însă că nu l-a bătut pe şofer şi că nu el i-a provocat rănile de pe corp, dovedite cu certificat medical, omul legii a adus ieri ca martor în faţa instanţei un bărbat aflat deja în spatele gratiilor. Ion Sburlea a fost adus cu cătuşe la mâini şi băgat în boxa acuzaţilor, dar având calitatea de martor. A fost un martor care ar fi trebuit să-l convingă pe judecătorul Dumitru Păsărin că altcineva l-a lovit pe cel care l-a reclamat pe Alionescu.

Sburlea a spus că se afla în zona în care s-a produs incidentul şi că, din întâmplare, a văzut pe cineva care a coborât dintr-o maşină şi s-a îmbrâncit cu o persoană necunoscută, după care s-a urcat iarăşi la volan şi a plecat valvârtej spre magazinul unde s-a produs incidentul cu poliţistul. Totul s-a întâmplat pe o distanţă de câţiva zeci de metri, martorul lui Alionescu având grijă să precizeze că omul legii nu l-a agresat pe şofer, ci a încercat să-l imobilizeze şi să sune la 112  ca să-şi cheme colegii în ajutor. De amintit este şi că poliţiştii chemaţi prin 112 la intervenţia respectivă au mărturisit pe parcursul procesului că au o părere bună despre colegul lor, unul dintre ei precizând chiar că Alionescu i-a fost „model” întrucât cu el a lucrat imediat după ce s-a angajat la Poliţia Mătăsari.

Verdictul, săptămâna viitoare

Poliţistul „model” a solicitat, prin intermediul avocatului său, să-i fie schimbată încadrarea juridică, motivând că se afla în afara orelor de program şi că, în consecinţă, nu putea să se comporte abuziv cu şoferul. Reprezentantul Parchetului a menţionat însă că Statutul Poliţistului prevede că un poliţist poate să intervină pentru a aplana un conflict sau a menţine ordinea publică şi după ce iese de la program. Alionescu nu avea asupra sa arma din dotare, avocatul celui bătut, Narcis Nădrag menţionând pentru clientul său că „din fericire” bine că nu a avut şi pistolul cu el pentru că cine ştie la ce îl putea folosi în situaţia respectivă. La rândul său, avocatul lui Alionescu a precizat că membrii trupelor speciale ar putea fi acuzaţi oricând de comportament abuziv, judecătorul de caz menţionându-i că nu sunt judecaţi cei de la trupele speciale, ci poliţistul din Mătăsari.

VERDICT

La termenul de ieri au fost vizionate şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere în momentul producerii incidentului, vizionarea fiind una publică după ce televiziunile oricum au preluat imaginile respective şi le-au difuzat la momentul depunerii plângerii la Parchet. Avocatul Narcis Nădrag a cerut pentru Alionescu pedeapsa maximă şi excluderea acestuia din rândul poliţiştilor pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, un verdict în acest caz urmând să fie cunoscut pe parcursul săptămânii viitoare.

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: