Pompierii, chemaţi să omoare viespile

Pompierii gorjeni au ajuns să se lupte şi cu viespile, nu numai cu incendiile. Asta din cauză că mulţi cetăţeni sună la 112 pentru a le cere să îndepărteze cuiburile din zona locuinţelor. Deşi nu au echipamente adecvate, pompierii au răspuns solicitărilor de acest gen, cu riscul de a nu ajunge la timp la incendii. Este o perioadă în care se produc zilnic câte 5-6 incendii la vegetaţia uscată.

Gorjenii folosesc numărul 112 pentru a solicita pompierilor să omoare viespile. În ultima perioadă, pompierii au participat la mai multe intervenţii de acest gen. „Este prima vară în care am intervenit pentru îndepărtarea cuiburilor de viespii. Am avut 6 intervenţii în Ţicleni, Stejari, Leleşti, Bâlteni, Plopşoru şi Aninoasa. Acest tip de intervenţii nu este specific Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, nu avem personal specializat pentru astfel de intervenţii, dar având în vedere că există posibilitatea de a fi afectată viaţa cetăţenilor, am răspuns solicitărilor de acest gen. Am improvizat un echipament de protecţie, de fapt este un echipament de protecţie antichimic, nu e destinat activităţii de intervenţie, pentru că nu avem acest tip de intervenţie în activităţile noastre, şi folosim o mască de protecţie apicolă”, a declarat Viorel Gîlmă, purtătorul de cuvânt ISU Gorj.

Pompierii se deplasează cu autospeciale folosite la incendii şi la solicitările privind îndepărtarea cuiburilor de viespii. „Noi recomandăm ca solicitările de acest fel să se adreseze unor firme specializate de deratizare, având în vedere că nu avem personal instruit pentru asemenea tip de intervenţii. În condiţiile în care numărul solicitărilor de acest gen va creşte există posibilitatea să nu ne putem deplasa la incendii, să grevăm autospecialele şi personalul la intervenţii de acest fel şi să nu ne putem ocupa de celelalte cazuri. Avem foarte multe incendii de vegetaţie uscată în această perioadă. De la începutul anului şi până în prezent am intervenit în peste 200 de incendii la vegetaţie uscată. Zilnic, avem circa 4-5 intervenţii de acest fel. Numai în cursul zilei de joi s-au produs 7 incendii la vegetaţie uscată”, a spus Gîlmă.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: