Copil rănit în balotieră. Apărare: Nu muncea, se relaxa!

Un posibil caz de muşamalizare a unui accident este cercetat de poliţie. Victima, un puşti de 15 ani din Jupâneşti, a căzut acum câteva zile într-un utilaj de balotat paie, aparţinând unui unchi. Părinţii lui Cătălin sunt la muncă în străinătate, iar adolescentul venise în vacanţă în România. Fermierul spune despre Cătălin că nu muncea la balotieră, ci se relaxa, că „nu îi plăcea genul acesta de muncă”. Cert este că băiatul a ajuns la spital cu fracturi, iar în gaura din picior erau resturi vegetale cu nisip. Medicii din Târgu Cărbuneşti au devenit suspicioşi când rudele băiatului au cerut insistent externarea şi mutarea la alt spital. Poliţia, dar şi alte instituţii, verifică acest caz.

Cătălin are părinţii plecaţi la muncă în Italia de vreo trei ani, iar el a fost mutat acolo împreună cu sora sa, urmând şcoala la mii de kilometri distanţă de locurile natale. În vacanţa de vară a venit singur la Jupâneşti, acasă neavând pe nimeni, vecinii care l-au mai văzut spunând că acesta locuieşte la un unchi şi bunicii din sat şi că mai merge la munci agricole pentru a-i ajuta pe localnici şi a face rost de un ban în plus. Cel mai probabil aşa a făcut şi vinerea trecută, când a avut însă ghinionul să îi alunece piciorul în balotiera pe care o manevra pe un câmp de la marginea satului, rana fiind una destul de gravă, după cum a constatat medicul Vladiţa Roşcanovici, de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti.

„Putem să îl considerăm accident de muncă, deşi victima este un minor care ne-a fost adus cu o fractură de două oase. Prezenta fragmente de oase și resturi de vegetaţie cu nisip în gaura care i s-a format în picior. Putem să îl considerăm un accident grav. Minorul e fără părinţi, dar lângă el a fost prezent un unchi de la care am primit solicitarea pentru transfer la o altă clinică. Eu m-am opus pentru că nu avem părinţii, iar unchiul nu are nicio procură asupra minorului”, a menţionat medicul chirurg, care a raportat situaţia şi managerului spitalului, dr. Constantin Târziu, acesta dând asigurări că băiatul are toate condiţiile pentru a fi tratat corespunzător la Târgu Cărbuneşti. „Domnul doctor mi-a spus că există presiuni din partea altor persoane care nu aparţin de băiat pentru a-l muta la alt spital. Împreună am hotărât ca băiatul să rămână aici până la venirea în ţară a părinţilor, la noi beneficiind de condiţii bune pentru o vindecare completă”, a menţionat Târziu.

Unchiul: Nu era în grija mea

Constantin Corici este unchiul care a stat la căpătâiul băiatului accidentat, el susţinând însă că nu are nicio responsabilitate în privinţa lui Cătălin, dar şi că la spitalul din Târgu Cărbuneşti minorul e îngrijit bine, deşi îl dorea transferat la Târgu Jiu. „Nu era în grija mea, la noi a venit doar în vacanţă. Eu ca unchi îl ţineam aici, dar doar atât. Noi am fi vrut să îl ducem la Târgu Jiu, dar nu s-a putut pentru că lipsesc părinţii. Vor veni şi ei sâmbătă şi atunci poate se poate. Pot să vă asigur însă că el nu era la muncă acolo, pentru că nu îi place genul acesta de muncă. Era să se relaxeze, să se plimbe”, spune unchiul băiatului accidentat, în ciuda celor afirmate de alţi localnici.

Anchete peste anchete

Imediat după producerea accidentului, poliţiştii au fost la faţa locului şi au deschis un dosar penal pentru a vedea cine se face vinovat de rănirea gravă a băiatului. Ulterior la spital au început să apară şi cererile de externare a acestuia din spital, un număr mai mic de zile de spitalizare făcând diferenţa la încadrarea penală a faptelor. Cazul e şi în atenţia celor de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Gorj, dar şi al primarului din Jupâneşti, Petre Guşiţă, care are amenajat în localitate, cu fonduri europene, un centru modern în care copiii rămaşi singuri acasă sunt supravegheaţi de persoane de specialitate.

Guşiţă a dispus ieri monitorizarea situaţiei minorului şi a mers personal în teren pentru a discuta cu rudele băiatului pentru a afla ce s-a întâmplat. „Pe lângă ancheta socială pe care o întocmim la domiciliul minorului şi unde inspectorii noştri nu au găsit pe nimeni acasă, părinţii presupunându-se că sunt plecaţi la muncă în străinătate, vrem să aflăm şi în grija cui a rămas acest copil şi dacă era supravegheat în perioada vacanţei. Mai mult, vrem să vedem şi în ce împrejurări s-a produs acest accident pentru că noi avem posibilitatea de a-i supraveghea pe copiii rămaşi singuri acasă în cadrul unui centru la care vin oricum zilnic aproape 80 de minori ai căror părinţi nu pot avea grijă de ei sau nu îi supraveghează corespunzător”, spune edilul din Jupâneşti.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: