Ponta 7 case, Iohannis 6 case, Macovei 5 case!

Averea impresionantă este trăsătura caracteristică a candidaţilor la preşedinţia României. Oricât de criticat a fost Iohannis pentru că are 6 case, Ponta îl depăşeşte, iar aparent modesta Macovei ţine aproape. Interesant este că Victor Ponta nu şi-a trecut în declaraţia de avere decât casa de la Baia de Fier şi trei apartamente în Bucureşti, făcând însă trimitere la declaraţia de avere a soţiei sale Daciana Sârbu, unde apar alte două case de vacanţă şi încă un apartament. Şi Monica Macovei are o avere impresionată, având anul trecut câştiguri de sute de mii de euro.

Premierul Victor Ponta nu a dus-o deloc rău în politică, mai ales în ultimii zece ani, de când activează ca deputat de Gorj, declarația de avere pe care a depus-o în calitate de candidat la Președinția României arătând că averea sa nu este deloc una mică. Parlamentarul de pe Colegiul 6 Târgu Jiu a câștigat bani buni de când a obținut primul vot de încredere al gorjenilor și până în prezent, declarația sa de avere arătând că pe lângă faimoasa casă de la Baia de Fier, unde și-a stabilit domiciliul în 2006, șeful Guvernului a mai obținut, între timp, nu unul, ci trei apartamente, toate fiind amplasate în București. Două dintre acestea provin din lichidarea cabinetului de avocatură „Ponta Victor Viorel”, de aici provenind și un autoturism Fiat, fabricat în 2012, dar și două conturi, în care premierul are 4885 de lei și, respectiv, 52.833 de euro, conturile fiind deschise în 2007, an în care avocatul Ponta devenea și senior-partner al Casei de Avocatură Șova și Asociații, cea care a derulat o serie de contracte în complexurile energetice Turceni și Rovinari și care fac obiectul unor anchete DNA în această perioadă, Șova devenind acum și el purtătorul de cuvânt al candidatului la Președinție.

În conturi premierul mai are bine puși 12000 de lei, bani păstrați acolo încă din 2004, an în care Ponta era șef al Corpului de Control în Guvernul Adrian Năstase. Ca șef al Guvernului actual, aspirantul la Cotroceni are un câștig anual de 74.000 de lei, suficient pentru a plăti și o rată la leasingul de 30.000 de euro făcut în 2012, pentru cinci ani, la un autoturism Citroen. Ponta nu își face griji pentru plata ratelor întrucât și soția sa, Daciana Sârbu, câștigă ca europarlamentar 74.000 de euro pe an. De altfel, în 2012, la începutul mandatului actual, deputatul de Târgu Jiu mai avea o mașină în leasing, al cărei contract l-a cesionat pentru suma de 18.000 de euro, în același Ponta mai vânzând în București o garsonieră și un apartament cu 210.000 euro, bani la care mulți dintre alegătorii săi din Colegiu nici măcar nu pot visa. Premierul însă nu a trecut în niciuna din declarațiile sale de avere și activele sau pasivele soției sale, așa cum îl obliga legea, el menționând însă de fiecare dată „vezi declarație europarlamentar Daciana Sârbu”.

Astfel, declarația sa de avere părea „mai săracă” pentru că, altfel, averea soției premierului nu este deloc una de neglijat. Casele care figurează separat pe numele Dacianei Sârbu sunt două, sunt de vacanță și se află la Prahova, în comuna Cornu, fiind ridicate în 2001 și 2010. Soția premierului mai are un apartament în capitală, din 2007, dar și un autoturism propriu, fabricat în 2011.

AVERE IOHANNIS

Liderul PNL Klaus Werner Iohannis nu deţine terenuri, autovehicule şi nu are contractate credite, însă este proprietarul a 6 imobile - 3 case şi 3 apartamente - toate în Sibiu. Iohannis a câştigat anul trecut 43.802 lei ca primar, soţia sa Carmen 26.247 ca profesor, dar şi 114.066 lei din închirierea unui imobil.

AVERE MACOVEI

Candidatul independent Monica Luisa Macovei are în proprietate 5 imobile, dintre care 3 apartamente în Bucureşti, o casă de locuit în satul Ostatu din comuna Corbeanca şi o casă de vacanţă în comuna Limanu. Aceasta deţine şi şase terenuri, dintre care patru intravilane. Macovei a câştigat anul trecut 74.408 euro din salariul de europarlamentar şi  67.494 euro din diurne, dar şi 30.586 lei din închirierea unor bunuri din satul Ostatu. Tot anul trecut, Macovei a obţinut 226.056 lei din cota parte  despăgubiri printr-o decizie CEDO, titular fiind tatăl ei, decedat in 2008.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: