Ponta a inaugurat centrul destinat persoanelor cu handicap din Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu a inaugurat ieri Centrul de zi “Christian”, în prezenţa lui Victor Ponta. Premierul a rămas impresionat de dotările instituţiei, mai ales că centrul destinat persoanelor cu handicap a fost amenajat într-o fostă centrală termică de cartier. Foarte mulţi cetăţenii cu dizabilităţi au început deja să beneficieze de serviciile instituţiei. Unii dintre ei şi-au manifestat chiar dorinţa de a deveni angajaţi ai centrului.

Victor Ponta a tăiat panglica unui centru destinat persoanelor cu dizabilităţi. Centrul “Christian” a fost amenajat de către Primăria Târgu Jiu într-o fostă centrală de cartier din zona Mioriţei. Aici persoanele cu handicap din municipiu vor putea desfăşura: activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber (vor putea viziona, filme, proiecţii video şi vor practica jocuri de societate) şi activităţi socio-culturale şi ocupaţionale care să le dezvolte potenţialul creativ (meloterapie şi activităţi meşteşugăreşti). În acest scop a fost amenajată o sală de terapie ocupaţională dotată cu maşină de cusut, şevalete, aparat de traforat şi hârtie pentru desen. Pentru împătimiţii calculatoarelor a fost amenajată o sală specială. “Aici beneficiarii pot să folosească 10 calculatoare cu imprimante. Dintre acestea cinci sunt speciale pentru persoanele cu handicap vizual. Există cititor de ecran, iar persoanele respective pot auzi”, a declarat Corina Şuţă, responsabil de proiect din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Sală de sport ultramodernă

Tot în cadrul Centrului “Christian” a fost amenajată o sală de sport şi o sală de tenis de masă. Sala de sport a fost dotată cu echipamente ultramoderne adaptate persoanelor cu handicap: instalaţie scripete contragreutăţi, benzi elastice, corzi elastice, set gantere, saltele recuperare, mingi recuperare, mingi medicinale, biciclete ergometrice, bicicletă eliptică, bandă de alergare, şpalier şi stepper. Serviciile vor fi furnizate prin intermediul Asociaţiei persoanelor cu handicap din Oltenia. “Sala de sport este foarte benefică persoanelor cu dizabilităţi pentru a-şi dezvolta locomoţia. Aparatura va fi folosită în prezenţa unui instructor special abilitat pentru a lucra cu persoanele cu handicap”, a declarat Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei persoanelor cu handicap din Oltenia. Proiectul are o valoare de aproximativ 3 milioane de lei şi este realizat prin Programul Operaţional Regional.

Vor să lucreze în acest centru

La inaugurarea Centrului “Christian” au fost prezente şi foarte multe persoane cu handicap. Acestea s-a arătat încântate de noul centru şi chiar şi-au exprimat intenţia de a lucra în cadrul instituţiei. Nicolae Dobrotă, student, în vârstă de 25 de ani ar fi interesat să le arate celorlalte persoane cu handicap cum să lucreze pe calculator în diferite programe. “Centrul este foarte benefic persoanelor cu handicap. Sper ca în urma deschiderii lui să se creeze şi locuri de muncă pentru persoanele cu handicap. Chiar dacă suntem aşa cum suntem vrem şi noi să muncim. Am 25 de ani, sunt student la Facultatea de Informatică de la Târgovişte şi aş fi interesat să lucrez aici. Mi-ar place să lucrez în sala de calculatoare şi să le arăt celorlaţi ce am învăţat eu la şcoală”, a declarat tânărul Nicolae Dobrotă, bolnav de Parkinson.      

APRECIERE

După ce a vizitat fiecare încăpere a Centrului social multifuncţional, premierul Victor Ponta s-a arătat a fi foarte impresionat. “Nu-mi vine să cred ce s-a putut face în clădirea unei foste centrale de cartier. Mă bucur că investiţia s-a realizat din bani europeni. Mulţumim autorităţilor locale pentru că au reuşit să atragă fonduri pentru că resursele de la buget sunt limitate”, a declarat Victor Ponta.     

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: