Ponta, arată-ne buzunarele!

Registrul de bani personali este cea mai tembelă idee a guvernului Ponta din ultimii trei ani. Ca și bonul fiscal pentru bacșiș. Nu aici este evaziunea fiscală. În România vorbim de marea evaziune din contrabandă cu țigări, alcool, produse petroliere și alte produse accizabile. Vorbim de mare evaziune în comerțul angro, mai ales cel cu produse alimentare. Vorbim de evaziune acolo unde angajații sunt nevoiți să lucreze fără contract de muncă. Evaziune prin facturări fictive, pe firme fantomă, făcute în ultimii ani cu complicitatea angajaților de la fisc, antrenați să închidă ochii.

Loteria bonurilor fiscale a fost o măsură bună a guvernului. Pentru că și aici era o zonă importantă de evaziune și este vizibil faptul că tot mai multe magazine și restaurante oferă bon. Dar de aici până a merge să fiscalizezi bacșișul și să îi verifici pe salariați la buzunare atunci când vin și când pleacă de la serviciu, e cale lungă. Eu nu-i spun nici soțului câți bani am în buzunare, cum să-i spun șefului, zicea o vânzătoare. Dacă declar 100 de lei când vin la serviciu, iar în pauza de masă trece fata mea spre școală și îi dau zece lei, îi fac chitanță? Că mi s-a spus că trebuie să justific cu acte dacă plec cu bani mai mulți sau mai puțini, spunea o altă salariată a unui magazin.

Guvernul Ponta pare imun la critici, atunci când face câte-o gogomănie din asta. Nu întâmplător, pe rețele de socializare circulă o propunere care are mulți adepți. Ia să declare și ei, politicienii, cu câți bani vin și cu câți bani pleacă de la serviciu. Să dea și Ponta o declarație în fiecare dimineață, în care să ne spună cu câți bani a ajuns la guvern, iar seara, la plecare, să ne explice de ce are mai mulți sau mai puțini bani în buzunar. La fel și miniștrii, primarii, directorii, parlamentarii. Să își arate cu toții buzunarele, dacă nu mai au simțul ridicolului. Nu mă aștept să fie vreunii care să-și declare șpăgile, probabil sunt puține cazurile în care le primesc la serviciu. Vreau doar să simtă pe pielea lor efectele prostiilor pe care le ridică la rang de lege.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: