Plângere la DNA pentru titularizări ilegale în învăţământ

Şcoala „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu are doi profesori titulari cu câte 18 ore pe biologie, deşi sunt disponibile 29 de ore, nu 36. S-a ajuns în această situaţie după ce în vară a fost aprobat un schimb de posturi între o profesoară de la şcoala târgujiană şi o profesoară din Novaci. Schimbul a fost ilegal, deoarece profesoara care a cedat locul nu avea 18 ore pe biologie, ci 14, la care se adăugau patru opţionale. Pentru ca ministrul să aprobe schimbul, a fost însă nevoie de un fals în acte, care a fost sesizat poliţiei şi parchetului din Târgu Jiu. Cea care a făcut sesizarea, Mariana Negrea, este tot profesor de biologie la această şcoală şi este decisă să depună plângere la DNA.

Conducerea şcolii a aprobat în vară schimbul de catedră între profesoarele Elena Zăvadă şi Oana Gabriela Maria. Zăvadă a ales să meargă la Novaci, pentru ca Maria să vină la şcoala din centrul Târgu Jiului. Schimbul nu poate fi legal decât între profesori titulari cu 18 ore. Ori la Şcoala „Constantin Săvoiu” sunt două profesoare pe 29 de ore, împărţite la mica înţelegere, 15 Negrea şi 14 Zăbavă, fiecare completându-şi cu opţionale.

Negrea spune că este profesor titular la această şcoală de 25 de ani. „Unul dintre contracte este ilegale, ori al meu, ori al colegei care a venit prin schimb de posturi. Conducerea şcolii mi-a propus să îmi dea 15 ore din trunchiul comun de 29 şi să completeze cu o extindere de trei ore pentru clasele a V-a. Adică elevii de la trei din cele patru clase de a V-a să aibă în programă două ore de biologie în loc de una. Măsura ar fi justificată doar dacă elevii nu ar fi acumulat cunoştinţele necesare în învăţământul primar, ceea ce nu este cazul. Oare cum se simt învăţătorii lor? Sunt artificii la care conducerea şcolii recurge pentru a acoperi un schimb ilegal de posturi. Am refuzat în scris propunerea. Am depus plângeri şi la inspectoratul şcolar, dar ei dau vina pe minister, că acolo s-ar fi aprobat. Oricum, voi face plângere şi la DNA”, a spus profesoara Negrea. (A.P.)

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: