Ponta, interpelat despre numărul MARE de şomeri din Gorj

Singurul parlamentar din Gorj care a reuşit să reziste în Opoziţie până acum, Niculina Mocioi, de la PPDD, l-a luat la întrebări pe prim-ministrul ţării, nimeni altul decât deputatul de Târgu Jiu – Victor Ponta, cu privire la numărul mare de şomeri din judeţ. Locurile de muncă promise în urmă cu un an şi lozinca „M-am ţinut de cuvânt!” s-au dovedit doar promisiuni electorale, deputata de pe Colegiul 5 (Târgu Jiu – Rovinari), cerându-i explicaţii premierului despre situaţia alarmantă şi lipsa oricăror perspective în privinţa apariţiei unor noi locuri de muncă în zonă.

Mai mult ca sigur că premierul are şi el acces la informaţiile despre evoluţia locurilor de muncă din judeţul pe care îl reprezintă şi în Parlament, dar Mocioi îi aminteşte acestuia că nu mai puţin de 16.000 de oameni din Gorj au rămas anul acesta fără slujbele pe care le aveau la 1 ianuarie. Numărul lor depăşeşte numărul votanţilor dintr-un Colegiu, cifrele oficiale prezentate în interpelarea deputatei de pe Colegiul 5 arătând că în vară s-au făcut cele mai multe disponibilizări, deşi, de regulă, numărul şomerilor creşte în perioada sezonului rece, iarna bătând la uşă de abia de acum încolo.

„Redau mai departe numărul de persoane concediate colectiv şi individual în ultimele nouă luni: Ianuarie – 1.901 disponibilizări, Februarie – 1.588, Martie – 1.286, Aprilie – 1.388, Mai – 1.435, Iunie – 1.656. Iulie – 2.713, August – 1.843, Septembrie – 1.876. Menţionăm că acestea sunt cifre furnizate de Agenţia de Muncă, dar numărul şomerilor este mult mai mare. Domnule prim-ministru, lipsa investitorilor şi a unei strategii serioase şi realizabile de dezvoltare a judeţului duce la reducerea şanselor gorjenilor de a-şi găsi un loc de muncă. Tot Agenţia de Muncă arată că în Gorj sunt disponibile circa o sută de locuri de muncă. Ceilalţi ce vor face, pleacă în străinătate?”, îl întreabă Niculina Mocioi pe Ponta în interpelarea sa.

Mocioi, curioasă să afle ce le spune Ponta şomerilor care vin în audienţă

Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, iar deputata de pe Colegiul 5 îi menţionează premierului că în fiecare săptămână la uşa sa de la cabinetul parlamentar vin zeci de oameni disperaţi, interesaţi să fie ajutaţi în găsirea unui loc de muncă. Mocioi îi cere lui Ponta să spună care sunt intenţiile Guvernului în privinţa ajutorării regiunilor monoindustriale, în Gorj nefiind anunţată, până acum, nicio mare investiţie care să ducă măcar la crearea câtorva sute de locuri de muncă. Într-o zonă cu o infrastructură precară, ocolită de marile rute de transport din ţară, cu un sol bogat doar în cărbune, încă, şi prea puţin fertil pentru o agricultură performantă, şansele ca numărul şomerilor să scadă până la jumătatea mandatului încredinţat de alegători actualilor guvernanţi sunt minime, Mocioi fiind interesată să afle de la premier şi ce le spune acesta celor care vin la cabinetul său parlamentar să îi solicite un loc de muncă, deputata ignorând însă, astfel, faptul că Ponta a fost anul acesta doar de trei ori în Gorj şi niciodată nu a stat mai mult de câteva ore.

„Domnule prim-ministru,  care este planul Guvernului pentru a ajuta regiunile industriale vechi, mai ales zonele mono-industriale, aşa cum este Gorjul, pentru identificarea unor noi căi de dezvoltare pentru o economie diversificată şi crearea de locuri de muncă? Vă rog, domnule prim-ministru, să-mi spuneţi ce să le transmiteţi gorjenilor care vin la cabinetul dumneavoastră şi se plâng de lipsa locurilor de muncă şi a nivelului de trai foarte scăzut? Singura investiţie majoră, la care gorjenii se uită cu speranţă, este cea a chinezilor pentru construirea unui grup la Rovinari. Care este stadiul negocierilor cu partenerii chinezi şi când ar putea începe lucrările?”, îl întreabă singurul parlamentar de opoziţie din Gorj pe premierul României.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: