Ponta pune drapelul României pe vârful Păpuşa

Premierul Victor Ponta va participa în cursul acestei luni la lansarea unei strategii de punere în valoare a Transalpina, prilej cu care va amplasa pe Vârful Păpuşa din Rânca drapelul României. Informaţia a fost dată publicităţii de prefectul Radu Teodorescu. Interesant este că Garda Naţională de Mediu a cerut recent închiderea Transalpina, deoarece lucrarea aflată în curs nu are toate avizele de mediu.

Prefectul Claudiu Teodorescu, de loc din Baia de Fier, este cel care l-a făcut şi pe Ponta localnic al acestei comune, pe raza căreia se află o parte din staţiune. Chiar dacă este adoptat în comună, premierul Ponta, care este şi parlamentar de Gorj, se va implica în promovarea turismului din zonă. Prefectul Teodorescu a dezvăluit aseară la TV Sud că Ponta va participa în această lună atât la lansarea strategiei de punere în valoarea a Transalpina, cât şi la alte activităţi de promovare. „Pe vârful Păpuşa va fi ancorat drapelul României şi steagul judeţului Gorj. Va fi un nou punct de atracţie în zonă”, a declarat Teodorescu.

Transalpina, în pericol de închidere

Claudiu Teodorescu nu a făcut prea multe comentarii cu privire la controlul Gărzii Naţionale de Mediu, care a găsit mari nereguli pe Transalpina – între localităţile Novaci (jud. Gorj) şi Sebeş (jud. Alba). Teodorescu a spus că va fi o analiză pe tema raportului de control al GNM, după care va putea spune mai multe.

În urma controlului GNM, s-a constatat că investiţia, aparţinând Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a fost începută fără ca proiectul să fie avizat de către autoritatea centrală de protecţie a mediului. Lipsa acordului de mediu nu a permis efectuarea unui studiu de evaluare menit să stabilească măsuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traversează acest drum naţional. Ca urmare, Administraţia sitului NATURA 2000 – Parâng ROSCI 0188, prin acordurile emise, nu a stabilit condiţiile care se impuneau pentru conservarea biodiversităţii.

Romstrade a excavat unde a vrut

De-a lungul drumului DN 67C există mai multe depozite de materiale neutilizate, iar pe traseul Rânca-Novaci au fost identificate zone de taluz din care a fost dislocat material folosit în construcţii. În zona Oaşa, au fost exploatate materiale locale care au fost folosite pentru terasamentul drumului, încălcând Legea minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, condiţiile prevăzute în autorizaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor pentru activitatea de fabricare a betonului, respectiv pentru extragere a pietrişului şi nisipului, spălarea, sortarea şi concasarea agregatelor minerale din râul Lotru nu au fost integral respectate de ROMSTRADE S.R.L, în timpul execuţiei lucrărilor.

Garda Naţională de Mediu a dispus următoarele măsuri: gestionarea tuturor deşeurilor generate, potrivit legislaţiei în vigoare, termenul pentru realizarea acestei măsuri fiind 10.10.2012; curăţarea taluzurilor adiacente lucrărilor de consolidare a drumului, unde există deşeuri lemnoase, arbori dezrădăcinaţi, deşeuri de construcţie, cu termen până la data de 01.12.2012; aducerea la forma iniţială a suprafeţelor de teren din care s-a dislocat material, cu termen până la data de 01.12.2012.

AMENDĂCa urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei,conform art. 94, alin. 1, lit. b din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: