Ponta şi Greblă văd diferit mitingul minerilor de săptămâna viitoare

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta consideră mitingul minerilor şi energeticienilor programat pentru 21 martie la Târgu Jiu ca fiind „un lucru bun” atâta timp cât sindicatele nu se bagă în politică. Senatorul PSD Toni Greblă crede însă că la blocajul politic de acum nu prea există o altă soluţie decât cea a încuierii într-o cameră a celor care ar trebui să negocieze, pe modelul alegerii unui papă la Roma.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul spune că el chiar va susţine acţiunea de protest iniţiată de Federaţia Naţională Mine Energie întrucât are convingerea că minerii şi energeticienii ies în stradă pentru a-şi proteja locurile de muncă. „Cred că va fi o acţiune pentru apărarea locurilor de muncă şi împotriva celor care răspund acum de aceste domenii, adică domnii Adriean Videanu, de la Ministerul Economiei, şi Ionel Manţog, de la Complexul Energetic Turceni. Susţin sindicatele şi în privinţa dorinţei de a se înfiinţa la Târgu Jiu o companie energetică pe lignit, iar spaima aceasta că viitoarea companie va avea sediul la Craiova este nejustificată pentru că nici măcar domnii Berceanu sau Geoană nu vor lua cărbunele de aici să-l ducă acolo. Nu voi susţine însă o conducere la acea companie care să se ocupe doar de propriile buzunare”, a menţionat Ponta.

Greblă e de altă părere

Aşadar, Ponta toarnă gaz pe foc, fără să-i pese că partidul său ţine negocierile blocate de peste două luni, timp în care instituţiile statului par paralizate în anumite momente. Senatorul Toni Greblă, care s-a pronunţat mereu pentru găsirea unei soluţii care să scoată filialele din criză, crede că minerii vor juca pe 21 martie rolul pe care l-au avut cu secole în urmă cei care i-au înschis pe reprezentanţii bisericii catolice într-o încăpere până la alegerea unui Papă, decizia fiind marcată prin celebrul fum aşteptat şi acum la Roma în asemenea moment. „La Roma, atunci când grupările din biserică nu au reuşit să aleagă un Papă, cei care negociau acest post, după multe amânări şi neînţelegeri, au fost închişi într-o încăpere şi nu li s-a mai dat drumul de acolo până când nu au făcut semnul cu fumul şi au comunicat că există un papă ales. E drept că au ales pe unul în vârstă, crezând că postul se va elibera repede şi ei îşi vor putea relua negocierile, dar Papa ales atunci a trăit mult mai mult decât îşi imaginau unii. Aşa şi acum, cei care, de fapt, nu negociază, ar trebui puşi într-o cameră şi de la un partid şi de la altul şi să iese de acolo când ne vor comunica şi nouă o soluţie pentru că nici ceea ce se întâmplă acum nu este normal. Minerii ar putea să aibă acest rol pentru că eu îi cred când spun că sunt îngrijoraţi pentru faptul că nu se iau decizii vitale pentru acest sector din cauza blocajului politic. Am spus-o mereu în ultima vreme, partenerii la guvernare trebuie să îşi asume rolul de a guverna, iar pentru asta trebuiesc găsite soluţii”, afirmă senatorul social-democrat.

Protest cu 6000 de sindicalişti

Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat că la mitingul de la Târgu Jiu va aduce 6000 de membri de sindicat care să ceară PSD şi PDL Gorj să îşi asume responsabilitatea guvernării la nivel judeţean, negocierile dintre cele două partide fiind blocate de la începutul anului. Federaţia a mai menţionat şi că, în lipsa unei înţelegeri între partenerii de guvernare din judeţ, nu poate fi finalizată forma de strategie energetică în care să fie prevăzută realizarea la Târgu Jiu a unei Companii Naţionale Lignit Energie. FNME a trimis câte o scrisoare deschisă şi liderilor PSD Gorj şi PDL Gorj, Florin Cârciumaru şi Cosmin Popescu, niciunul dintre aceştia necomunicând până acum vreun răspuns care să ajungă şi în atenţia opiniei publice. Victor Ponta afirmă, în schimb, în privinţa blocajului politic dintre PDL şi PSD Gorj, că sindicatele nu pot să facă politică, rolul lor fiind doar acela de a apăra locurile de muncă ale membrilor lor. Din nefericire, nici măcar politicienii nu mai fac politică în ultima vreme, de când cu negocierile blocate, aceştia doar făcându-se că fac politică, puţini fiind cei care au avut curajul să-şi asume decizii vitale care trebuie luate în această perioadă în minerit şi energie.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: