Ponta, sub control judiciar în al doilea dosar penal

Vremuri grele din punct de vedere penal pentru deputatul de Târgu Jiu, Victor Ponta fiind implicat într-un al doilea dosar penal deschis pe numele său de către DNA, primul fiind legat de banii de la Turceni-Rovinari, din avocatură. Procurorii anticorupție de la Ploiești cercetează modul în care fostul premier a primit o sumă mare de bani de la prietenul său Sebastian Ghiță pentru a-i aproba candidatura într-un colegiu care să îi asigure mandatul de parlamentar, banii fiind folosiți pentru a organiza vizita fostului prim-ministru britanic Tony Blair în România în perioada alegerilor din 2012.

Victor Ponta e nevoit de ieri să facă „ciocu mic”, după ce procurorii l-au plasat sub control judiciar. După audierile de la Ploiești el a menționat că nu are voie să vorbească despre situația sa și despre problemele din dosar întrucât procurorul i-a interzis. Măsura a fost luată pentru 60 de zile, fiind posibil să fie prelungită ulterior, adică în plină campanie electorală. Ponta a menționat că o va contesta și că speră ca judecătorii să o anuleze, ceea ce i-ar permite să vorbească din nou liber. Până atunci publice sunt doar informațiile pe care DNA le-a dat publicității printr-un comunicat de presă, comunicat în care anchetatorii fac legătura între deputatul de Târgu Jiu și 220.000 de euro cheltuiți pentru vizita lui Blair în România. „Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”, arată DNA.

Prietenia cu Toni Blair e scumpă

Vizita lui Tony Blair la Bucureşti, care avea rolul de a-l ajuta pe Ponta în alegeri, a fost organizată de asociaţii non-profit, astfel încât să nu existe legătura cu Ponta. „Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în convenienţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte”, arată DNA. Relația de amiciție dintre Ponta și Ghiță e una de notorietate, mai ales după ce au apărut poze cu ei doi într-o discotecă din Dubai. Fostul lider al PSD și-a confirmat prietenul ca și candidat într-un colegiu electoral de la Prahova, Ghiță ieșind ulterior deputat și ajungând chiar membru în comisia de control a SRI din Parlament.

Procurorii îl acuză pe Ponta de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani, deocamdată nefiind precizat public cine a spălat banii, indiciile ducând spre Ghiță. În perioada în care e sub control judiciar Ponta va fi și mai ocupat cu problemele sale penale, el având de respectat o serie de interdicții impuse de anchetatori.

Vizualizări: 628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: