Popeangă: Atribuţiile preşedintelui trebuie delimitate foarte clar

Deputatul PSD Vasile Popeangă şi-a exprimat opiniile în legătură cu principalele subiecte privind modificarea Constituţiei. Acesta consideră că parlamentarii care practică traseismul politic trebuie sancţionaţi cu pierderea mandatului, aşa cum se întâmplă şi în cazul primarilor. Referitor la atribuţiile preşedintelui ţării, Popeangă consideră că acestea trebuie strict delimitate.

          

Rep.: Sunteţi pentru Parlament bicameral sau unicameral?

V.P.: Sunt pentru Parlamentul bicameral. Acest lucru face parte din programul de guvernare al USL, iar electoratul s-a dovedit a fi pentru Parlamentul bicameral atunci când a votat USL.

Rep.: Sunteţi pentru reducerea la 300 de parlamentari?

V.P.: Sunt pentru 300 de parlamentari în Camera Deputaţilor şi încă 80-100 în Senat.

Rep.: Ce părere aveţi de validarea unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători?

V.P.: Am votat deja această lege în Camera Deputaţilor.

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

V.P.: Este o idee extraordinară, pentru că se revine la un lucru normal. Dacă în cazul primarilor se interzice traseismul politic, consider că acelaşi lucru ar trebui făcut şi în cazul parlamentarilor. Toţi aleşii care practică traseismul politic ar trebui sancţionaţi cu pierderea mandatelor.     

Rep.: Sunteţi de acord cu reducerea atribuţiilor preşedintelui şi cu reducerea mandatului de la 5 la 4 ani?

V.P.: S-a interpretat greşit atunci când s-a spus că se reduce rolul preşedintelui. Preşedintele are un rol bine definit şi nu trebuie să se încurce lucrurile, însă trebuie făcută o delimitare foarte clară a atribuţiilor sale. Trebuie separată  activitatea prezidenţială de cea parlamentară şi de cea executivă pentru a se evita interpretările Constituţiei. Referitor la reducerea mandatului preşedintelui pot să spun că este o chestiune bună, pentru că nu poţi veni cu un program al preşedintelui, altul decât al partidului care te susţine.  

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: