Popescu (CJ Gorj): Prima rectificare a fost afectată de calamităţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, nu crede că este cazul ca primarii să intre în panică după rectificarea de buget. Popescu spune că este doar o primă rectificare şi că vor urma şi altele. Această primă rectificare de buget a fost mai mică din cauză că mulţi bani au mers în zonele afectate de calamităţi.

Reporter: Preşedintele PNL Gorj acuză faptul că au venit foarte puţini bani la rectificarea bugetară pentru localităţile din judeţ. Cum comentaţi?

Cosmin Popescu: Domnul Vîlceanu, ca şi mine, ca şi colegii primari din acest judeţ, am citit şi am analizat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se face prima rectificare a bugetului de stat pe anul 2018. O primă rectificare care reglează bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, având în vedere prevederea din legea bugetului de stat prin care se arată că bugetul aferent anului 2018 nu va putea fi mai mic decât bugetul anului 2017. De asemenea, reglează veniturile proprii, având în vedere diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi de asemenea reglează excedentul realizat la decembrie 2017, excedent care a fost luat în calcul la realizarea bugetului pe anul 2018.

Rep.: Concret, despre ce sume vorbim?

C.P.: Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pe anul 2018 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se majorează cu suma de 1.125.923.000 lei. Judeţului Gorj i-a revenit suma de 3.370.000 de lei pentru programul „Lapte şi corn”. De asemenea, pentru învăţământul special educaţional şi pentru comune s-au alocat 755.000 de lei. Cea mai mare sumă este de 26.359.000, sumă ce va fi repartizată unui număr de peste 40 de localităţi. Repet, este o primă rectificare, aşa cum ştiţi şi anul trecut au fost mai multe rectificări în cascadă. Prima rectificare a fost afectată şi de sumele alocate localităţilor din ţară afectate de calamităţi. Altfel, cu siguranţă suma din TVA era mult mai mare. Aşteptăm încasările lunilor iulie, august, după care vom beneficia cu siguranţă de o nouă rectificare. În niciun an, nicio unitate administrativ-teritorială nu a fost pusă în imposibilitatea de a-şi duce la bun sfârşit proiectele şi funcţionarea.

Rep.: Temerile domnului Vîlceanu sunt nejustificate?

C.P.: L-aş invita să îmi spună exact ce proiecte ale unor UAT-uri din judeţul Gorj au fost afectate acum, când vorbim de această rectificare. Dar vreau concret, cu titlu, cu sumă şi cu perioadă de derulare. Dacă vorbim de PNDL2, pe care domnul deputat l-a contestat foarte mult de-a lungul timpului, nu cred că vreun primar va plăti în următoarea perioadă de timp cofinanţarea legală la care s-a angajat. Doar 60% din primari au încheiate la această dată contractele de execuţie şi nimeni nu este în imposibilitatea de a-şi achita partea de cofinanţare pentru viitor. Cu siguranţă, guvernul României se va îngriji ca aceste UAT-uri, care au nevoie de cofinanţare, să ajute, aşa cum a făcut de fiecare dată.

Rep.: Preşedintele PNL Gorj v-a cerut demisia.

C.P.: Dar dumnealui de ce nu îşi dă demisia? Să ne explice cu ce a ajutat judeţul Gorj, că nu am văzut decât dispute în doi ani de mandat.

Vizualizări: 1,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: