Călinoiu spune cum poate fi câştigată Primăria Târgu Jiu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, deşi tras pe dreapta de PSD, rămâne un observator atent al scenei politice locale. Călinoiu a comentat la Radio Accent situaţia de la Târgu Jiu, unde actualul primar Marcel Romanescu îşi doreşte cât mai mulţi contracandidaţi. Călinoiu a spus că Romanescu vrea o fărâmiţare a voturilor pentru a-şi maximiza şansa de câştig, dar se declară convins că prima şansă o are PSD.

Reporter: Mai sunt doi ani până la locale, dar actualul primar Romanescu şi-a anunţat deja candidatura şi a spus că vrea cât mai mulţi contracandidaţi. Cum vedeţi asta?

Ion Călinoiu: Dacă încurajează apariţia cât mai multor candidaţi, este evident că îl interesează fărâmiţarea voturilor şi el să rămână cu electoratul compact. Dar, eu spun încă de pe acum că Partidul Social Democrat nu va mai face eroarea pe care a făcut-o, nu se va mai afla în situaţia în care s-a aflat la alegerile parţiale şi va câştiga alegerile. Este foarte bine că mai mulţi oameni din PSD vor să candideze, dar partidul se va pronunţa când va avea soluţia cu şansa cea mai mare. Sigur PSD are şansa cea mai mare, iar Romanescu are şi el o şansă, dar nu pe măsura PSD-ului.

Rep.: S-a vorbit mult de faptul că a fost curtat de PSD. Nu s-a recunoscut oficial de nicio parte. Credeţi că ar fi posibilă o astfel de trecere?

I.C.: Nu ştiu dacă a fost sau nu a fost. Sunt convins că lui Marcel Romanescu i-ar conveni să fie curtat, dacă nu cumva la rândul lui curtează el PSD-ul.

Rep.: Ar avea mai multe şanse dacă ar candida de la PSD?

I.C.: Este foarte clar că susţinerea politică este determinantă în câştigarea alegerilor locale, dar există şi excepţii, iar excepţia a fost chiar la alegerile parţiale. Excepţia întăreşte regula. Asta înseamnă că partidul trebuie să se organizeze foarte bine, să nu se culce pe o ureche, că dacă stă foarte bine în sondaje, aşa stă şi candidatul. Având o fundaţie puternică de susţinere politică nu ai cum să nu câştigi. Construieşti mai repede pe o fundaţie puternică. Dar, trebuie să mobilizezi fiecare piesă din cadrul partidului, ceea ce nu s-a întâmplat la alegerile parţiale. Cum să câştigi alegerile parţiale, când nu ai avut toţi primarii din judeţ lângă tine? Fiecare primar putea să vină cu zeci de oameni care locuiesc în Târgu Jiu, dacă votau, poate nu mai pierdeam. La fel, candidatul nu trebuie să se culce pe urechea că îl scoate partidul, candidatul trebuie să ştie să stea de vorbă cu omul, să ştie să asculte.

Rep.: Veţi face şi pentru Motru un sondaj?

I.C.: Nu pot să spun asta în numele partidului, pentru că nu am calitatea. Cred însă că sondaje ar trebui făcute şi la Băleşti, care este o comună foarte mare, şi la Drăguţeşti, şi la Bumbeşti Jiu. Sunt localităţi care trebuie tratate la fel de riguros de pe acum. În campania electorală să vindem ce am acumulat.

Rep.: Ce ar trebui să aibă în vedere un candidat la Primăria Târgu Jiu?

I.C.: Candidatul are un program politic pe care îl discută cu oamenii şi află de la ei ce vor. Când am făcut prima campanie cu domnul Cârciumaru, acesta avea doar un vot în plus faţă de domnul Nanu. Dar, era o masă uriaşă de nemulţumiţi cu privire la mizeria din oraş, la invazia de şobolani, de lipsa canalizării în cartiere. Am ascultat ce vor oamenii, atunci am luat 11 consilieri la municipiu şi primar.

Vizualizări: 781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: