Poşetele şi cerceii Mariei Lătăreţu, expuse la Bălceşti

Casa Memorială „Maria Lătăreţu” trece în prezent printr-un amplu proces de reamenajare. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, reamenajarea casei nu a fost foarte costisitoare, până în prezent cheltuindu-se numai 400 de lei. Începând cu anul viitor, casa va mai beneficia de alte îmbunătăţiri. Începând cu anul viitor obiectele personale ale artistei vor putea fi văzute de public. <-xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Camelia SUCIU

Pentru a putea intra în circuitul Muzeului Judeţean, Casa Memorială „Maria Lătăreţu, avea nevoie de o reamenajare muzeografică astfel încât până acum au fost deja refăcute vetrele, a fost transferată o poartă din zona Glodeni, veche de 100 de ani care a fost deja montată şi acoperită. „Toată săptămâna am lucrat la refacerea vetrelor, am montat un pridvor traforat din lemn specific zonei, am montat corlata unde se făcea focul, am primit o poartă veche de o sută de ani din zona Glodeni de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Sergiu Popescu, am montat-o şi acoperit-o”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.

Vom putea vedea cartea de muncă a artistei

Acesta are în plan pentru anul viitor refacerea gardului cu scândură pentru a crea o imagine fidelă a case ţărăneşti de la sfârşitul veacului XIX, începutul veacului XX. Şi în ceea ce priveşte cele două camere ale casei-muzeu, acestea au fost redecorate cu obiectele personale ale artistei donate de către Ioana Lătăreţu. „O cameră am reamenajat-o cu obiectele ei personale, costume populare, discuri, mărgele, tablouri, cartea de muncă a acesteia, contractele, poşetele, cerceii şi pantofii acesteia, toate donate de Ioana Lătăreţu.

Cea de-a doua cameră găzduieşte obiecte etnografice specifice zonei Bălceştiului şi utilizate în acea perioadă în gospodăriile ţărăneşti.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean, Dumitru Hortopan, toată amenajarea nu a costat mai mult de 400 de lei.   

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: