Posturi deblocate pentru spitalele din Gorj, dar fără finanţare

Unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj nu acceptă să li se deblocheze posturile solicitate decât dacă vor primi şi finanţare pentru ele. Ministerul Sănătăţii a aprobat miercuri în şedinţă de guvern deblocarea a 500 de posturi în sănătate, dar nu a specificat cum vor fi finanţate. Acest aspect îi nemulţumeşte pe directorii de spitale din judeţ şi spun că deşi au nevoie de cadre medicale nu vor putea să le susţină financiar.

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu se confruntă cu o lipsă acută de cadre medicale și personal auxiliar. Cu toate acestea, vestea că guvernul a deblocat, la solicitarea ministerului Sănătății, 500 de posturi la nivel național nu a căzut tocmai bine. Asta pentru că ministerul nu a promis și fonduri pentru plata acestor posturi. ”Am făcut o solicitare de câteva luni să ni se deblocheze câteva posturi de medici și asistenți medicali. Avem deficit de medici la Urologie, ATI, pe Urgență și nu avem deloc medic neurolog pediatru și neurochirurg. Problema este că trebuie să avem și resurse financiare ca să acoperim costurile pentru că din bugetul actual nu ne permitem alte cheltuieli de personal”, a declarat Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Județean Târgu Jiu.

Târziu: ”Nu avem cu ce să-i plătim”

Aceeași problemă se regăsește și la spitalul din Târgu Cărbunești. Unitatea spitalicească are nevoie stringentă de medici și infirmiere dar nu are bani să-i plătească. ”Am solicitat ministerului sănătății deblocarea a 10 posturi de medic, 15 asistenți medicali și 6 infirmiere. Am văzut că s-a dat hotărâre de guvern dar nu scrie cum îi vom plăti. Dacă nu ne dau buget nu avem cu ce să-i plătim. Poate numai dacă se face un nou contract cu CJAS-ul mai avantajos dar altfel nu”, a declarat Constantin Târziu, șeful spitalului din Cărbunești.

Serviciul Județean de Ambulanță Gorj ar mai avea nevoie de cinci medici ca să funcționeze la parametri normali. Directorul unității, Marian Niculescu, spune că degeaba se deblochează posturile dacă nu se asigură finanțare pentru ele. ”Eu am solicitat vreo cinci posturi dar mă îndoiesc că mi-au aprobat ceva. Nu numai că sunt puține la nivel național dar partea proastă este că nu s-a asigurat sursă de finanțare pentru ele. Noi nu le putem susține din bugetul actual”, a declarat Marian Niculescu, directorul SJA Gorj.

POSTURI

Actul normativ aprobat miercuri în ședință de guvern prevede deblocarea a 500 de posturi vacante. Din cele 500 de posturi ce urmează să fie deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor județene de urgență și serviciilor de ambulanță. Restul de 200 de posturi vor fi repartizate Institutului de Oncologie Iași.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: