Posturile de la Finanţe, primele scoase la "concurs"

Actualii şefi ai Direcţiei Finanţelor Publice şi-au depus proiecte manageriale la Ministerul Finanţelor pentru a fi reconfirmaţi în funcţii. Astfel începe marea bătălie pentru ocuparea posturilor de conducere, la rând urmând toate celelalte instituţii deconcentrate.
 Direcţia Finanţelor Publice este prima instituţie deconcentrată de la nivel pentru care cele două partide aflate la guvernare îşi dau cap în cap atunci când vine vorba de a-şi pune proprii oameni. Concursurile care vor duce la alegerea noilor şefi vor fi mai mult unele de împrejurări pentru că au o evidentă influenţă politică. De altfel, unii politicieni spun că dosarele şi proiectele manageriale vor fi analizate mâine, în timp ce unii concurenţi ştiu că luni ar trebui să meargă la Bucureşti şi să vadă care le este soarta. Dreptate s-ar putea să aibă şi unii şi alţii pentru că până luni e timp suficient pentru aranjarea dosarelor astfel încât să câştige cine are spatele politic mai mare şi mai tare.
 Directorul general Gheorghe Paraschivu concurează pentru un post de adjunct al instituţiei pe care a condus-o după ce a fost promovat în funcţie de guvernarea PNL. Acesta este concurat pentru funcţia de director coordonator adjunct pentru administrarea veniturilor statului de Dumitru Udroiu, fost director general al Finanţelor Publice înainte de anul 2004, şi de Constantin Şarapatin, care ocupă funcţia respectivă de mai mulţi ani. Doi economişti aspiră la şefia Direcţiei Finanţelor Publice, unul dintre ei, Ion Cupă, provenind din judeţul Mehedinţi, celălalt fiind Dumitru Pârvulescu, cel care a coordonat şi până acum o activitate importantă din instituţie. Pentru cealaltă funcţie de director adjunct pe activităţi de control concurează Gheorghe Grigorescu şi Marian Ciumag, ambii provenind din rândul instituţiei. Proiectele de management ale acestora vor fi analizate la începutul săptămânii viitoare. 

 Îşi pune PDL oamenii?

 Posturile de conducere de la Finanţele Publice revin, teoretic, Partidului Democrat Liberal, niciun reprezentant al filialei Gorj neprecizând care sunt candidaţii organizaţiei. Singurul care trece drept membru PDL, dar la Mehedinţi, este Ion Cupă, ceilalţi concurenţi fiind în mare parte independenţi. PDL şi-a desemnat omul şi pentru şefia Gărzii Financiare, Ion Pupăzan urmând să fie secondat de Florin Ninu, care până de curând a fost într-o funcţie de conducere la Direcţia Agricolă, direcţie care este coordonată politic de PSD. Dintre toţi cei amintiţi până acum am stat de vorbă cu Dumitru Pârvulescu, un specialist a cărui pregătire nu a contestat-o nimeni până acum şi care recunoaşte că nu se prea aştepta la o schimbare strict pe considerente politice atâta timp cât instituţia a avut rezultate foarte bune.
 "Nu e nicio supărare că s-a ajuns la situaţia de acum. Poate e chiar mai bine că vine o minte limpede din afară şi vede altfel lucrurile. Eu voi colabora şi voi acorda tot sprijinul viitorului director, în cazul în care nu voi fi eu, deşi vă spun că mi-am făcut un proiect managerial cu adevărat ambiţios. Sunt convins că vor fi numiri politice 300% şi cum eu sunt un independent am zis să-mi încerc şi eu şansele. S-ar putea să fie o chestiune mai mobilizatoare cu contractele acestea de management pentru că noi am reuşit să avem locul cinci mereu până acum în privinţa rezultatelor. Am fost şi pe locul întâi, dar nu a contat asta, mai ales că suntem printre puţinele judeţe care am încasat cu peste 20% la buget faţă de ceea ce era planificat iniţial. S-a muncit mult şi sper că o să ieşim cu capul sus", spune Pârvulescu.
 În ceea ce-l priveşte pe actualul şef al Finanţelor Publice, Geo Paraschivu, acesta nu a putut fi contactat în vederea prezentării unui punct de vedere, însă după concursul de la Bucureşti rămâne de văzut dacă se înscrie într-unul din partidele aflate la putere, şansele de a fi şef ca independent fiind extrem de scăzute în vâltoarea politică de acum.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: