Ziarişti agresaţi la Berleşti, cameră video făcută bucăţi

O înmormântare din Berleşti, satul Scurtu, s-a transformat vinerea trecută într-un circ în toată regula, în care susţinători ai preotului din localitatea amintită, acuzat de majoritatea sătenilor că ia taxe mult prea mari, au sărit la bătaie cu jurnaliştii veniţi să se intereseze de situaţia respectivă, unul dintre aceştia distrugând chiar o cameră de filmat a colegilor de la Digi 24. Doar sosirea poliţiştilor l-a faţa locului i-a determinat pe agresori să recunoască faptul că au greşit, ei cerându-şi scuze, asta în condiţiile în care toată întâmplarea s-a terminat cu deschiderea unui dosar penal.

Subiectul relatat de Pandurul săptămâna trecută cu privire la taxele mari pe care le percepe preotul din satul Scurtu puţinilor localnici în vârstă pe care îi mai are prin parohie a stârnit, aşa cum era şi firesc, interesul televiziunilor centrale de ştiri, care şi-au trimis corespondenţii la faţa locului pentru a relata despre situaţia respectivă, numărul oamenilor care s-au plâns din nou despre faptul că li se percep sume prea mari de bani fiind unul ridicat. Deontologia îi obliga pe jurnalişti să prezinte şi punctul de vedere al preotului, vinerea trecută Zamfir Neagoe fiind prezent la o înmormântare care, evident, nu făcea obiectul ştirii pentru care ziariştii veniseră la Berleşti. Preotul le-a spus acestora că doar Mitropolia Olteniei va oferi un punct de vedere cu privire la situaţia sa, după dialogul scurt cu acesta discuţiile degenerând, rude ale persoanei decedate cerându-le jurnaliştilor să nu filmeze înmormântarea, lucru pe care aceştia, de altfel, nici nu îl făceau.

voinea_digi_berlesti

Înjurături în faţa bisericii

Cristian Murgui este din Aninoasa, Hunedoara, şi venise la Berleşti pentru înmormântarea bunicii sale, rudele familiei îndoliate fiind asigurate de către jurnalişti că nu vor fi filmate şi că înmormântarea nu este obiectul ştirii pentru care sunt ei prezenţi acolo. Murgui însă, în faţa bisericii, la sosirea cortegiului funerar, era în fruntea coloanei formate de cele câteva maşini care veneau spre locaşul de cult, el accelerând aici la maximum şi întorcând maşina în mijlocul drumului neasfaltat cu frâna de mână. Din dorinţa de a le arăta jurnaliştilor cine este el, bărbatul a coborât nervos de la volan şi s-a luat, la propriu, de gât cu cei care îl filmau pe preotul Zamfir Neagoe.

Cu înjurăturile de rigoare, Murgui şi-a descărcat nervii pe camera de filmat a postului Digi 24, aparatul fiind smuls din mâinile operatorului Ionuţ Voinea, care nici măcar nu filma în acele momente. De altfel, nimeni nu filma pentru că, altfel, scena ar fi fost imortalizată, imaginile înregistrate la faţa locului surprinzând doar momentul după aruncarea camerei de filmat la pământ. Cameramanul postului de ştiri s-a trezit cu mâinile lui Murgui în gât şi a încercat să se apere, ridicând propriile mâini în sus, în semn că nu doreşte să continue scandalul, lucru pe care agresorul l-a priceput mult mai târziu. Alţi trei bărbaţi au sărit şi ei la restul jurnaliştilor pentru a le cere să nu se apropie de colegul lor, unul dintre aceştia recomandându-se ca fiind „de la DNA”, omul spunând scurt că „discutăm noi luni”.

Scuzele nu repară camera distrusă

camera_facuta_bucatiJurnaliştii au solicitat prezenţa Poliţiei în zonă, iar un echipaj a venit după câteva minute, nici oamenilor legii nevenindu-le să creadă că un astfel de incident a fost posibil în comuna lor. Până la sosirea poliţiştilor la faţa locului au venit alţi oameni din sat care erau nemulţumiţi de preot şi care au vrut să sară la bătaie pentru a-i apăra pe jurnalişti, evitarea scandalului fiind posibilă după ce jurnaliştii le-au cerut şi acestora să îşi spună supărările la camera de filmat, nu prin pumni şi picioare. Oamenii au povestit din nou despre sumele mari pe care le cere preotul din sat atunci când oficiază nunţi, botezuri sau înmormântări, singurul care susţinea că afirmaţiile respective sunt minciuni fiind Cristian Murgui, la sosirea poliţiştilor acesta venind să îşi ceară scuze, el spunând că şi-a pierdut cumpătul. Mai mult, unchiul său care susţinea că este „de la DNA” a venit la jurnalişti pentru a le spune că şi el îşi cere scuze şi că îi aşteaptă în biserică să filmeze orice doresc ei, bărbatul menţionând că şi biserica, la fel ca şi drumul din sat, este un spaţiu public, în care ziariştii sunt bine primiţi…

Cristian Murgui a fost dus în cele din urmă la secţia de Poliţie din localitate, postul tv a cărui cameră de filmare a fost distrusă depunând plângere şi solicitând despăgubirile de rigoare. Bărbatul este cercetat penal pentru distrugere, lovire şi alte violenţe, acum toată lumea vorbind despre tâmpenia pe care a făcut-o, taxele percepute de popă rămânând în planul doi al discuţiilor dintre sătenii care vor fi nevoiţi pe mai departe să plătească sume mari de bani. Valoarea mare a taxelor este recunoscută chiar şi de primăriţa din comună, Maria Dumitraşcu, aceasta spunând că în urmă cu câţiva ani i-a chemat în Consiliul Local pe preoţi pentru a discuta cu ei posibilitatea practicării unor tarife mai mici. Nici un preot nu a venit la şedinţă, iar Zamfir Neagoe s-a remarcat prin cele mai multe plângeri pe care localnicii le-au formulat la adresa sa, oamenii plângându-se ziariştilor şi celor de la Mitropolie despre sumele mari care li se cer.

Preotul a primit o mustrare pentru cele sesizate, sătenilor din Scurtu nerămânându-le decât să plătească în continuare aceleaşi taxe mari sau să îşi oficieze nunţile şi botezurile în alte localităţi, cu înmormântările şi pomelnicele fiind mai greu şi depinzând în continuare de Zamfir Neagoe.

Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: