Povestea Colegiului ”Tudor Vladimirescu”, la Gorj TV

Învățământul gorjean are o istorie bogată dar emblema sa, prin vechime și calitate, este Liceul ”Tudor Vladimirescu” care își are începuturile în 1890. Despre cei 121 de ani de existență ai acestui liceu vorbește emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” din această seară, invitată fiind Maria Cochină, profesor de istorie al acestei unități școlare de peste un sfert de veac.

În anul 1890, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, prin adresa cu nr. 7680, comunica Primăriei oraşului Târgu-Jiu aprobarea înfiinţării unui gimnaziu real şi ruga administraţia locală să se îngrijească de asigurarea spaţiului şi a mobilierului necesare funcţionării noii unităţi de învăţământ. Primăria oraşului Târgu-Jiu răspundea că gimnaziul va folosi pentru început două săli de clasă de la Şcoala Primară de Băieţi. Acest gimnaziu real va purta din 1897 numele lui Tudor Vladimirescu. Noul local s-a inaugurat în anul 1898 dar va fi terminat abia un an mai târziu.

Aşa îşi începea istoria cea mai veche şi prestigioasă unitate şcolară din judeţul Gorj. Cei care vor urmări emisiunea vor afla amănunte pe larg despre aniversarea primilor 50 de ani de existență, în februarie 1940.

Nu pierdeţi emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” de la Gorj Tv!

Cornel ŞOMÂCU

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: