Povestea gorjencei care a început o afacere de la zero fără niciun leu. „Am vrut să arăt că se poate!”

O tânără din Gorj a pus bazele unei afaceri unice în România. Deține singura fermă de găini pitice, originare din Tibet. Pentru că sunt foarte agresive, crescătorii ocolesc acest păsări, dar Alina Puncioiu, din Cătunele, a reușit să le descopere comportamentul fără să citească din cărți, ci doar studiind găinile în fiecare zi. De zece ani crește găini tibetane și a început să vândă și străinilor. Carnea și ouăle lor sunt foarte căutate pentru că sunt foarte sănătoase.

Alina Puncioiu ne-a povestit cum a început afacerea sa. A pornit de la zero și a vrut să dovedească tuturor că poate face profit fără să investească vreun leu. A primit cadou o pereche de găini tibetane fără să știe nimic despre ele. Până și cotețele le-a făcut cu materiale găsite la gunoi, în Motru, ori cu salcâm din livezile sale. 

„Am primit cadou. O găină și un cocoș. Atunci căutam un loc de muncă pentru că renunțasem la serviciu de carieră ca să-mi îngrijesc părinții și bunicii. Nu puteam să fac naveta. Am renunțat la serviciul și apoi nu m-a angajat niciun patron. Așa m-am înscris la cursurile de recalificare în cadrul Camerei de Comerț. Acolo am făcut cursurile de antreprenoriat. Am avut trei proiecte. Toate inedite. Ar putea genera mii de locuri de muncă, dar nu am sprijin pentru ele. Prima este cu pir, de exemplu, buruiana pe care o tăiem cu coasa. Este 9 lei pe kilogram. Sau un kilogram de frunză de nuc, care e peste 200 de lei uscat. Al treilea proiect a fost cu găinile acestea. Aveam opt. Am aflat apoi că e o rasa neomologata ce provine direct din Tibet, hibridul rasei pitice”, a spus tânăra.

A reușit să facă și un proiect pe fonduri europene, dar a ajuns să renunțe la acești bani și să clădească afacerea prin forțele proprii. Până și primele cotețe pentru păsări au fost făcute din resturi de materiale pe care le-a găsit în gospodărie.

Trimite găini și peste hotare

Câțiva ani mai târziu, a început să vândă păsări și străinilor, pe lângă mulți români care au descoperit carnea și ouăle de găini tibetane, recunoscute pentru proprietățile lor deosebite pentru sănătatea organismului.

În această toamnă, pregătește zeci de păsări pentru export. „Am făcut proiect pe fonduri europene. L-am câștigat. 150 de mii de euro, fonduri nerambursabile, dar până la urmă am refuzat. Am vrut să dovedesc că pot cu zero lei. Vreau sa fiu independentă. Am plecat cu certificat de producător: păsări în viu, oua doar de consum. Merg foarte bine vânzările. Din 2016, am același preț: un ou costă un leu și 50 de lei o pasăre. Am trimis și în afara țării. Mai am o comandă și în septembrie. Trimit 30 de păsări, în Italia”, a mai spus Alina.

Păsările sunt extrem de agresive: Se mănâncă între ele

Munca nu este deloc ușoară. Păsările tibetane sunt foarte agresive. De altfel, e și motivul pentru care sunt evitate, de regulă, de crescătorii de păsări de la noi. Ferma Alinei este unică în România așa că a devenit rapid cunoscută și abia a făcut față comenzilor.

„Păsările sunt foarte agresive. Pun cinci cloțe. Una nu stă decât pe 5-6 ouă. Din două cloțe, fac una. Se mănâncă de vii între ele în țarc. Rămân echipe de cum se nasc. Daca ai peste 50, 60 de găini, și vrei să tai o găină, riști să te mănânce de viu în țarc. Mai ales o persoană străină sau un animal. Atacă una, atacă toate. Dacă un pui țipă, țipă toate bătătura. Cocoșii se omoară între ei dacă sunt mai mulți într-o echipă de găini. Le dau doar mâncare eco. Nu le pun nimic altceva decât grâu și boabe și mănâncă iarbă. Ele cresc libere”, ne-a mai spus Alina Puncioiu.

Anul trecut, din cauza căldurii excesive, a pierdut 500 de exemplare.

Tânăra nu vrea să se oprească aici cu pasiunea sa pentru păsările unice. Are însă și ofuri ce țin, în special, de legislația de la noi. „Am avut comanda de pene, nu pot să le dau. Nu le pot vinde. Nu pot tăia chitanță, ca producător. Și găinaț aș putea să vând. Și aici e aceeași situație. Ca să nu mai vorbim că eu, ca producător, nu pot scoate marfă din țară”, a mai spus antreprenoarea care speră să fie modificată legislația în favoarea producătorului român.

Galerie foto









Vizualizări: 7,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: