Prefectul Andrei a dat un ordin pentru combaterea cazurilor de malpraxis

Prefectul Liviu Andrei va emite un ordin de constituire a unei Comisii Judeţene de Sănătate care va monitoriza problemele din sistemul de sănătate cu scopul de a elimina cazurile de malpraxis din Gorj. Decizia a fost luată în urma întâlnirii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, managerii şi directorii medicali ai spitalelor din judeţ care a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, la Spitalul Orăşenesc Novaci.

Prefectul judeţului Gorj s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Spitalul Orăşenesc Novaci cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, managerii şi directorii medicali ai spitalelor din judeţ şi autorităţile locale care au în subordine aceste unităţi medicale. Astfel de întâlniri vor avea loc în fiecare lună, la câte o unitate spitalicească din judeţ, pentru noiembrie fiind planificat Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti. Prefectul Judeţului Gorj a pus accent pe respectarea jurământului depus de medici, astfel încât la intrarea în gardă toţi pacienţii să beneficieze de tratament corect. “Am cerut managerilor şi directorilor medicali, ca la raportul de gardă să amintească medicilor jurământul depus şi misiunea de a avea grijă de toţi bolnavii indiferent de starea materială a acestora. Discuţiile au avut ca scop responsabilizarea şi disciplinarea medicilor. Mulţi intră în gardă şi nu-i supraveghează decât pe bolnavii lor. Asemenea atitudini trebuie să dispară din sistem”, a declarat Liviu Andrei. De asemenea, s-a pus problema ca toate unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj să respecte Ordinul Ministerului Sănătăţii 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer. „Este extrem de important ca toţi medicii să respecte prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii şi să nu mai avem cazuri de decese în judeţul Gorj. Dacă un pacient nu poate primi tratament într-un spital, acesta trebuie să fie trimis, la timp, către Spitalul Judeţean sau către altă unitate spitalicească care poate să intervină pentru a salva viaţa pacientului“, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

MONITORIZARE

Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, va emite un ordin de constituire a unei Comisii Judeţene de Sănătate care va avea ca scop eliminarea cazurilor de malpraxis. Comisia va fi alcătuită din: autorităţile locale şi judeţene, managerii de spitale, reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei Publice de Sănătate şi ai Serviciului de Ambulanţă Gorj. “Comisia va trebui să identifice tot ceea ce se întâmplă prin spitale. Toate problemele vor fi monitorizate cu scopul de a elimina cazurile de malpraxis”, a precizat Liviu Andrei.  

OPINII

Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a precizat că astfel de întâlniri sunt benefice pentru managerii de spitale, dar şi pentru autorităţile publice care au în subordine unităţile spitaliceşti. „Aceste întâlniri sunt foarte utile, pentru că fiecare participant poate învăţa din experienţa celorlalţi. De asemenea, se poate realiza o prognoză a politicii sanitare pe o perioadă scurtă şi medie“.

COMPETIŢIE

Managerul Spitalului Orăşenesc Novaci, Eufimia Dumitrescu, consideră benefice întâlnirile între manageri, directorii medicali şi autorităţile locale. „Iniţiativa domnului prefect este deosebit de benefică pentru noi, managerii unităţilor spitaliceşti şi creează o competiţie între noi. Mă bucur că prima întâlnire în teritoriu a avut loc la Novaci“.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: