Prefectul Liviu Andrei a primit mărţişoare de la femei

Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a oferit şi a primit mărţişoare de 1 Martie. Conform tradiţiei, reprezentantele Ansamblului “Tisa” au confecţionat mărţişoare şi pentru bărbaţi. Solista de muzică populară  Maria Corlan Mischie, instructorul ansamblului, spune că şnururile din fire de lână albă şi neagră semnifică voinicea bărbatului, răspunzător de bunăstarea familiei.

Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a dăruit, ieri, mărţişoare reprezentantelor sexului frumos. Mare i-a fost uimirea când femeile i-au oferit lui mărţişoare. Este vorba despre reprezentantele Ansamblului de Datini şi Obiceiuri “Tisa” care au confecţionat mărţişoare speciale pentru bărbaţi. “Este un gest frumos probabil aşa era tradiţia ca şi bărbaţii să primească mărţişoare”, a declarat Liviu Andrei. Maria Corlan Mischie, instructorul Ansamblului “Tisa”, spune că acest fel se actualizează tradiţiile româneşti. “Pe vremuri oamenii de la sate confecţionau mărţişoare din fire de lână toarsă, foarte subţire, vopsite în culori naturale. Bătrânii satului spun că existau trei feluri de mărţişoare şi ele erau purtate de toată lumea nu numai de doamne. Potrivit tradiţiei, şnururile alb cu roşu se oferă fetelor şi tinerelor neveste, şnururile alb cu albastru se oferă bunicuţelor şi semnifică iubirea lor nemărginită, iar şnururile alb cu negru erau confecţionate special pentru bărbaţi. Culoarea neagră are ca semnificaţie rodul pământului şi semnifică voinicia bărbatului pentru că el prestează cele mai grele munci şi este răspunzător pentru bunăstarea familiei”, a declarat Maria Corlan Mischie. Pe lângă cele categorii de şnururi, membrii Ansamblului “Tisa” au confecţionat şi mărţişoare cu boabe de porumb, de fasole şi seminţe de dovleac. “Mărţişoarele confecţionate cu boabe porumb şi fasole au fost sfinţite. Conform obiceiurilor, acestea se ţin la icoane până vine vremea însămânţatului. Apoi se sădesc. Se spune că lotul în care au fost sădite boabele din mărţişoare va fi ferit de dăunători, iar roadele vor fi mai bogate”, a mai precizat instructorul ansamblului.

Mărţişoarele din aur, nesemnificative

Maria Corlan Mischie spune că mărţişoarele din aur, aflate la mare căutare, nu au nici o semnificaţie. “Oamenii de la sate confecţionau mărţişoare din ce aveau ei prin gospodărie. Ei au ştiut să fie fericiţi dacă au avut putere de muncă. Bătrânii au respectat întocmai legile nescrise, iar nimeni nu a spus vreodată că aurul înseamnă bogăţie”, a declarat Maria Corlan Mischie. Ansamblul “Tisa” confecţionează şi ofere cele categorii de mărţişoare de aproximativ trei ani. “Este al treilea an în care oferim mărţişoare inclusiv bărbaţilor. Vom oferi mărţişoare şi preşedintelui Consiliul Judeţean şi primarului Florin Cârciumaru”, a declarat Maria Corlan Mischie.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: