PREMIERĂ: 36 de milioane de euro, ajutor de stat pentru CE Turceni

Complexul Energetic Turceni a primit un ajutor de stat în valoare de  36 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru modernizarea grupului energetic nr. 6. Fondurile se adaugă împrumutului de 175 de milioane de euro primit de la BERD, care vor fi folosiţi în acelaşi scop. Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, a spus că nu a fost deloc uşor să fie obţinută finanţarea în această perioadă de criză şi le-a mulţumit Adelinei Popescu, manager de proiect pentru modernizarea grupului 6, miniştrilor Videanu şi Vlădescu, precum şi secretarului de stat Bogdan Drăgoi.

Modernizarea grupului energetic 6 va costa circa 220 de milioane de euro şi va dura trei ani. Este o investiţie care va asigura nu numai funcţionarea pe mai departe a termocentralei, dar va da de lucru multor firme, spune Ionel Manţog. “Sper să fie firme din Gorj, măcar subcontractante, dar oricum va însemna mult pentru economia judeţului, pentru taxele şi impozitele ce vor rămâne în Gorj”, a spus Manţog.

Complexul a reuşit la începutul anului să obţină un credit de la BERD, dar banii nu erau suficienţi. Acum, cu acest ajutor de stat şi cu alte surse proprii, modernizarea grupului 6 are finanţarea asigurată. “Banii sunt obţinuţi ca urmare a depunerii documentaţiei în conformitate cu HG 783/2006, hotărâre de guvern prin care se aprobă în România modul de derulare a unei scheme de ajutor de stat aprobată de Comisia  Europeană. Această schemă de ajutor de stat are în vedere dezvoltarea regională prin investiţii“, a declarat directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog.

În trei ani grupul 6 va fi modernizat complet

Suma de 36 de milioane de euro vine în completare la împrumutul de la BERD. “Grupul 6 va fi modernizat aproape complet, suntem în procedura de contractare a executiei lucrărilor. Sper să terminăm această procedură în câteva luni, după care o să înceapă execuţia efectivă. De acum înainte cred că în jur de 3 ani blocul va fi gata modernizat“, a mai adăugat Ionel Manţog.

Acesta a ţinut să le mulţumească oamenilor implicaţi în această reuşită: „Cred că este unul din rarele proiecte finanţate în aceste condiţii în această perioadă şi sunt cu atât mai mândru că acest proiect a reuşit. Aş vrea să mulţumesc şi celor doi-trei oameni din Turceni cu care am lucrat acest proiect, în primul rând doamnei Popescu Adelina, manager de proiect, şi mulţumesc domnului Bogdan Drăgoi, secretar de stat la ministerul Finanţelor, domnilor miniştri Sebastian Vlădescu şi Adriean Videanu, fără de care acest proiect nu ar fi reuşit”.

Statul îşi va recupera banii în cinci ani

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a explicat de ce s-a apelat la această formulă cu ajutorul de stat: „Spre deosebire de complexurile Rovinari şi Craiova care mai au vocaţia de a accesa fonduri europene, la Turceni, din cauză că a contract creditul pentru desulfurare în 2004-2005, suma maximă pe care o mai poate accesa din fonduri europene este în jur de 12 milioane de euro. Aşa cum rezultă şi din denumirea schemei de ajutor de stat este vorba de dezvoltare regională prin investiţii. Pentru a deveni eligibili a trebuit să demonstrăm în primul rând că statul îşi va recupera aceşti bani din impozitele şi taxele care vor fi plătite ca urmare a punerii în funcţiune a investiţiei. Din proiectul nostru rezultă că statul îşi va recupera aceşti bani în aproximativ cinci ani”.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: