Președintele a trecut la genul epistolar

După ce a scăpat de piatra de moară și și-a luat adio cu ranchiună de la PDL pentru că partidul nu a ales personajul indicat, președintele Băsescu a trimis o scrisoare premierului și celor doi șefi de camere prin care le puse sula în coaste să ducă până la sfârșit câteva promisiuni pe care le tot mermelesc de mult timp. Printre acestea. președintele cere numirea șefilor parchetelor și dă termen imediat. A doua chestiune este legată de înlăturarea din Guvern a miniștrilor care fac obiectul unor acțiuni în instanță pentru fapte penale până la sfârșitul lunii viitoare. Asta înseamnă că ministrul Transporturilor, Fenechiu, trebuie să zboare din Guvern, lucru pe care cred că și l-ar dori și Ponta, dar nicidecum Antonescu.

Cât privește cererea președintelui legată de asigurarea protecției adecvate pentru sistemul judiciar și instituțiile anticorupție împotriva presiunilor nejustificate de orice natură, nu cred că se va realiza nici în 10 ani de acum înainte. Sistemul judiciar nu se poate curăța decât din interior pentru că tot ce vine din afară sunt numiri de culoare politică. Numiri menite să răspundă la comandă la un anumit timp și la un anumit personaj care a ajutat la instalare… Asta se întâmplă în toată lumea pe care noi o credem civilizată, asta se întâmplă și în America unde procurorul șef candidează la votul cetățenilor, dar este ombilical legat de șeful administrației locale. Așa că nu ar trebui să ne iluzionăm prea mult pe această latură, că de influențe nu vom scăpa că nu suntem noi mai catolici decât Papa.

Ce mi-aș dori mai mult este legat de independența judecătorilor. La noi s-a înțeles  că independența  judecătorilor este un fel de independență și față de lege, pentru că sistemul corupt a lăsat să pătrundă în el oameni slab pregătiți, fapt pentru care tot mai des întâlnești aceeași cauză judecată de complete diferite, de la eșaloane diferite, soluții multiple care nu se completează una pe alta, ci uneori sunt total antagonice. Păi dacă toată lumea a învățat după aceleași cărți, cum se face că au viziuni diferite despre cauze bine conturate în codurile de procedură?

În scrisoarea președintelui m-a uimit punctul prin care solicita respectarea și executarea hotărârilor judecătorești. Respectarea și aplicarea hotărârilor judecătorești este deja stabilită prin lege.  Dacă le mai spune celor trei să aibă grijă să respecte hotărârile și să și le aplice recunoaște că  reforma despre care vorbeam este o iluzie, iar funcționarii acestui stat, pentru că despre ei este vorba, sunt un jaf… Din cele 8 puncte ale scrisorii președintelui nu se va pune nici măcar unul în aplicare la termenul pe care l-a cerut, pentru că de mult celor trei cărora li s-a adresat nu le mai pasă de el. Problema gravă este că nici de noi nu le mai pasă…

Vizualizări: 71

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: