Preşedintele Băsescu cere revizuirea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a transmis ieri Consiliului Legislativ proiectul de revizuire a Constituţiei, urmând ca acesta să fie avizat şi înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii şi adoptării, informează Preşedinţia.

Ulterior, proiectul de revizuire însoţit de avizul Consiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui, se arată în comunicatul Preşedinţiei. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie. Acesta consideră că modificările făcute nu sunt complicate.

Propunerile legislative şi proiectele de lege vor fi dezbătute şi votate în plen în două lecturi succesive, la cel puţin 30 de zile distanţă. În cadrul primei lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole. În cadrul celei de-a doua lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole, urmate de votul final pe fiecare lege. În mod excepţional, Parlamentul poate aproba cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi reducerea termenului de 30 de zile şi adoptarea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative în procedură de urgenţă.

AVERE

Proiectul de revizuire a Constituţiei propus de Preşedinţie menţine prevederea că averea dobândită licit nu poate fi confiscată, însă teza caracterului prezumat licit al dobândirii ei, existentă în prezent, este eliminată.

IMUNITATE

Proiectul Constituţiei elimină obligativitatea avizului dat de Legislativ pentru reţinerea, arestarea şi percheziţionarea unui parlamentar, dar şi a unui ministru care este şi parlamentar. "Urmărirea, percheziţia, reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală a parlamentarilor pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului se pot face numai de către Parchetul de pe lângă  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", este propunerea Preşedinţiei.

DIZOLVARE

Preşedintele va putea dizolva Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile, iar nu 60 cum e în prezent, de la prima solicitare. Pe de altă parte, la articolul 85 se adaugă un alineat pe care Traian Băsescu l-a anunţat în ieşirile sale publice anterioare şi care spune că "propunerea primului-ministru de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea prealabilă a Preşedintelui".

MAGISTRAŢI

Proiectul mai propune ca numărul magistraţilor din CSM să fie redus de la 14 la 10, în timp ce numărul reprezentanţilor societăţii civile ar urma să crească la şase de la doi, trei desemnaţi de Parlament şi trei de preşedinte. O altă propunere este ca preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii să poată fi ales şi din rândul reprezentanţilor societăţii civile şi nu doar dintre magistraţi, ca în prezent, dar şi ca mandatul de şef al CSM să poată fi înnoit o singură dată, dar nu prelung

DEMNITARI

Proiectul de Constituţie prezentat de Preşedinţie prevede că Parlamentul va avea o singură Cameră, iar numărul parlamentarilor, care se stabileşte prin legea electorală, nu poate depăşi 300 de membri.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: