Preşedintele Ion Călinoiu, dat în judecată de peste o sută de persoane

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, este chemat în instanţă de către salariaţii Consiliului Judeţean fiind acuzat că refuză să pună în aplicare contractul colectiv de muncă aflat încă în vigoare. Pe lângă alte drepturi salariale, oamenii au pierdut şi un spor de dispozitiv, în cuantum de 25% din salariu, câştigat în urma unei hotărâri judecătoreşti din anul 2006. Exemplu angajaţilor Consiliului Judeţean va fi urmat şi de salariaţii primăriilor din Gorj care îi vor da în judecată pe primari.

Constantin Grădinaru, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Consiliul Judeţean, a declarat că actualul contract colectiv de muncă era valabil până în iunie. Cei aproximativ 150 de angajaţi ai Consiliului Judeţean au pierdut la salariu între 30-50 %, în urma noilor dispoziţii de reîncadrare emise de Călinoiu. La aceştia se adaugă şi angajaţii Direcţiei de Protecţie a Copilului, care au şi făcut o serie de proteste. Oamenii spun că veniturile lor au ajuns la nivelul celor din 2005. „Sindicatul a chemat în instanţă pe preşedintele Consiliului Judeţean pentru că a refuzat să mai aplice contractul colectiv de muncă, deşi acesta se afla în vigoare până în luna iunie. Toţi salariaţii au contestat decizia de reîncadrare, urmând ca fiecare persoană, în parte, să-l dea în judecată”, a declarat Constantin Grădinaru, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Consiliul Judeţean.

Ce solicită

În cererile de chemare în instanţă a preşedintelui Consiliului Judeţean, salariaţii au cerut: modificarea dispoziţiei iniţiale de reîncadrare şi stabilirea drepturilor salariale, obligarea preşedintelui, în calitate de angajator, să menţină veniturile salariale efective acordate la 31 decembrie 2009 cât şi acordarea indemnizaţiei de dispozitiv în cuantum de 25%. “În adresa primită de la Agenţia de Prestaţii Sociale se specifică faptul că acordarea indemnizaţiei de dispozitiv în cuantum de 25%  din salariu este ilegală, deşi acest drept l-am câştigat în 2006 printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Chemarea în instanţă a preşedintelui este singura modalitate de a ne câştiga drepturile”, a declarat Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean. Angajaţii se plâng de faptul că tăierea sporurilor le-a redus salariile cu până la 8 milioane de lei. „Singurul spor de care mai beneficiem este sporul de vechime. Încadrările noastre sunt foarte mici, iar prin contractele colective de muncă s-au obţinut unele drepturi pentru ca oamenii să fie stimulaţi să lucreze în acest sector”, a mai precizat Adina Andriţoiu.

Primarii, pe urmele lui Călinoiu

Şi salariaţii de primăriile din Gorj au fost reîncadraţi, iar aceştia vor urma exemplul angajaţilor Consiliului Judeţean, primarii gorjeni fiind la un pas de a se judeca, în instanţă, cu subalternii. Ieri, reprezentantul salariaţilor CJ Gorj a trimis adrese la primăriile din Gorj prin care i-a îndemnat pe oamenii să conteste dispoziţiile de reîncadrare. „Pe lângă angajaţii Consiliului Judeţean, Sindicatul Funcţionarilor Publice mai are aproximativ 750 de membri, angajaţi de la diferite primări. Tuturor le-am trimis adrese prin care i-am sfătuit să-şi conteste decizia de reîncadrare şi să-i cheme în instanţă pe primari, ordonatorii de credite”, a declarat Constantin Grădinaru, liderul de sindicat.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: