Preţul pe megawatt, prăbuşit! CE Oltenia, un nou eşec pe bursă

Preţul scăzut al megawattului pe bursa energiei ameninţă şi contractele de energie avantajoase încheiate în trecut. Este cazul Nuclearelectrica, societatea pierzând un contract de 24 de milioane de euro cu Arcelor Mittal Galaţi, care a renunţat la înţelegere. Ameninţarea este legitimă şi în cazul Complexului Energetic Oltenia, care a reuşit să încheie o serie de contracte, anul trecut, la 180-185 de lei pe megawatt, dar preţul s-a prăbuşit acum. Pe piaţa contractelor bilaterale, ultima dată s-a vândut cu 170 de lei, iar pe platforma contractelor forward CE Oltenia şi-a încercat norocul şi ieri cu un preţ de 165 de lei, dar în zadar.

Preţurile foarte mici de pe bursa energiei duc la ruperea unor contracte încheiate pe vremea când preţul era încă acceptabil. Arcelor Mittal Galaţi, cel mai mare producător de oţel din România, a rupt contractul de livrare de energie cu Nuclearelectrica. Preţul mediu din contractul cu ArcelorMittal era de 181 de lei/MWh, în timp ce preţurile pe piaţa contractelor bilaterale au scăzut în ultima perioadă şi sub 160 de lei/MWh. În perioada 1 aprilie-30 septembrie 2014, Nuclearelectrica ar fi trebuit să livreze către combinatul de la Galaţi energie în valoare de 24 de milioane de euro. Acum, Nuclearelectrica va trebui să găsească noi cumpărători pentru cantitatea respectivă de energie. 

Situaţie grea la complex

Anul acesta, Complexul Energetic Oltenia nu a reuşit să încheie un contract pe o perioadă mai mare, pe piaţa contractelor bilaterale. Compania a redus preţul cu 10 lei faţă de anul trecut, încercând să vândă acum cu 175 de lei MWh. Nici aşa nu este suficient pentru a pătrunde pe bursă. Ieri, pe piaţa contractele bilaterale preţul a fost de 170 de lei, iar Complexul Energetic Oltenia nu a reuşit să vândă nimic de la începutul anului.

Producătorul de energie nu reuşeşte să vândă nici pe zona contractelor forward, pe durate mai mici de timp. Ieri, CE Oltenia a ieşit pe OPCOM cu preţul de 165 de lei, însă preţul la care s-a vândut a fost 148 de lei, cu tot cu taxă de transport. Compania încerca să vândă pe perioade scurte din 14 aprilie până pe 11 mai. Era vorba de 800 de contracte, de câte 168 de MW de fiecare. CE Oltenia este din nou pe bursa contractelor bilaterale cu negociere, pe data de 3 aprilie. Preţul de pornire a licitaţiei este tot de 165 de lei, iar contractele ar fi pe lunile mai şi iunie.

Vizualizări: 456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: