Deţinuţii de la Penitenciarul Târgu Jiu fac pantofi pentru export

Deţinuţii din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu execută încălţăminte pentru export. Prin intermediul unei firme din judeţul Timiş aproximativ 130.000 de perechi de pantofi au ajuns, anul trecut, în vitrinele magazinelor din străinătate. Peste 12% dintre deţinuţi lucrează în incinta penitenciarului sau în afara acestui, la diverşi beneficiari. Munca acestora completează bugetul unităţii de detenţie. 

Un număr de 45 de deţinuţi din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu confecţionează încălţăminte pentru o societate din judeţul Timiş, care se ocupă cu comercializarea acestora peste hotare. Persoanele private de libertate cos manual feţe de pantofi şi execută diferite modele în funcţie de cerinţele distribuitorului. Săptămânal zeci de perechi de pantofi ajung în vitrinele magazinelor din străinătate. Acestea se pare că se vând foarte bine întrucât deţinuţii trebuie să onoreze foarte multe comenzi. „Anul trecut, prin intermediul punctului de lucru din interiorul unităţii de detenţie, persoanele private de libertate au executat 127.885 perechi de încălţăminte de diferite modele, banii obţinuţi în urma muncii prestate fiind în sumă de 245.867 lei”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu. Meseria de pantofar este foarte căutată în rândul deţinuţilor. Foarte mulţi preferă să lucreze în incinta penitenciarului decât să presteze muncă în construcţii la diferiţi beneficiari. Ei sunt foarte încântaţi de ceea ce fac şi spun că în acest fel timpul trece mai repede şi au unele beneficii. Deţinuţii primesc un salariu mediu de 661 lei/ lună. În raport de zilele lucrate beneficiază de reducerea perioadei de detenţie. Deţinuţii sunt supravegheaţi de o persoană cu cunoştinţe în domeniu şi învaţă meserie unii de la alţii fără să fi absolvit vreun curs de specializare. 

Munca deţinuţilor aduce bani frumoşi Penitenciarului   

Aproximativ 70% din salariile deţinuţilor intră în contul administraţiei. Anul trecut, alocaţia bugetară de 15447456 lei a Penitenciarului Târgu Jiu a fost completată cu suma  de 1402750 lei realizată din autofinanţare. “Efectivul mediu de persoane private folosite, în 2009, la muncă reprezintă 12% din efectivul total, iar pe perioada lunilor de vară acest procent a fost de peste 15%. Indicele de salarizare a fost de 110 %, iar salariul mediu realizat a fost de 661, 16 lei”, a mai precizat Simona Dumitriu. De asemenea, au fost derulate peste 20 de contracte de prestării servicii în afara unităţii, 13 dintre acestea fiind încheiate cu persoane juridice, iar 7 cu persoane fizice.     

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: