Prevederi CCM: Ce plăţi compensatorii obţin concediaţii din CEO!

Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia (CEO) prevede plăţi compensatorii de maximum 16 salarii medii brute pe unitate în cazul concedierilor colective. Primele informaţii spun că salariul mediu brut pe CEO este aproape 4000 de lei ceea ce înseamnă că disponibilizaţii ar putea primi aproximativ 64.000 de lei. Dar, potrivit aceluiaşi CCM, această sumă ar putea fi diminuată dacă apar alte legi care oferă beneficii celor concediaţi.

Articolul 70, alineatul 3 din CCM arată că„La desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (...) salariaţii vor beneficia de măsuri active de combaterea şomajului şi vor fi sprijiniţi de către S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în Bugetul de venituri şi cheltuieli, prin acordarea de plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă“.

Maximum 16 salarii medii brute pe unitate

Potrivit alineatului 3, cei mai mulţi bani vor primi angajaţii cu peste 25 de ani vechime, 16 salarii medii brute pe unitate. În continuare, salariaţii cu vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani vor lua 14 salarii medii, iar cei care au între 10 şi 20 de ani 12 salarii medii brute. Cel mai puţin, adică un salariu mediu brut, vor primii salariaţi noi, cu o vechime în firmă de până la trei ani. Cei care au o vechime de până la cinci ani primesc 4 salarii, iar dacă aţi lucrat între 5 şi 10 ani la CEO atunci primiţi 8 salarii medii brute.

Acelaşi CCM spune că de aceste sume nu vor beneficia salariaţii angajaţi pe durată determinată şi cei ce cumulează pensia cu salariul.

Diminuări dacă apare Ordonanţa 116

Conducerea s-a gândit la toate, iar sindicatele au semnat fără să gândească. În CCM este un alineat care spune că dacă vor apărea acte normative care să prevadă şi alte drepturi pentru cei concediaţi, atunci cuantumul plăţilor compensatorii oferit de companie va fi diminuat. Precizarea este făcută în contextul în care se discută despre reactivarea Ordonanţei 116 care prevede şi acordarea unor venituri de completare pe o perioadă de doi ani. „În cazul, în care prin alte acte normative salariaţii beneficiază de sume de bani reprezentând plăţi compensatorii, venit de completare sau alte forme de protecţie socială, cu excepţia ajutorului de şomaj, părţile semnatare se angajează să renegocieze diminuarea cuantumului plăţilor compensatorii prevăzut la alin. 3“, arată alineatul 5.

Criteriile disponibilizărilor

În continuare, la Articolul 76 sunt reglementate criteriile după care oamenii vor fi daţi afară. Iniţial vor fi reduse posturile vacante, apoi încetate contractele individuale de muncă pe durată determinată, încetate detaşările altor salariaţi în cadrul societăţii, după care urmează încetarea contractelor de muncă ale salariaţilor care sunt angajaţi cu contract individual de muncă şi la alţi agenţi economici, încetarea contractelor de muncă ale celor care cumulează pensia cu salariul, încetarea contractelor tuturor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, pensiei anticipate, încetarea contractelor de muncă ale salariaţilor care nu au calificarea sau competenţa profesională pentru posturile vizate de programul de reorganizare-restructurare. Există însă şi posibilitatea ca părţile semnatare, adică CEO şi sindicatele, să permită, de comun acord, să stabilească noi criterii.

În plus, dacă în CEO lucrează doi soţi, doar unul dintre aceştia va fi concediat, cel cu venitul cel mai mic, iar persoanele ultimele afectate de disponibilizări sunt cei care au copii în întreţinere, soţ/soţie a decedat în accident de muncă, care au în îngrijire soţ/soţie sau copii handicapaţi sau pensionaţi pe caz de boală sau au în îngrijire copii minori precum şi salariaţii care sunt unici întreţinători de familie.

REANGAJARE

Salariaţii concediaţi, ale căror dosare de pensionare au fost respinse de către Casa Judeţeană de Pensii pentru neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, vor fi reangajaţi pe o perioadă determinată egală cu perioada necesară pentru completarea stagiului complet de cotizare, dar nu mai mult de 12 luni. (Articolul 4)

Vizualizări: 329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: