Pricep minerii în al 12-lea ceas că trebuie să protesteze împreună?

Sute de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au protestat luni și marți la Târgu Jiu și o vor face până vineri, între orele 16.00 și 18.00. Aceștia cer aplicarea legii 197/2021, prin care lucrătorii din cariere miniere și termocentralele pe cărbune să fie pensionați la 52 de ani.

Săptămâna a început cu protestul organizat de Nicu Bunoaica, cel care a inițiat și protestul început în primăvară, care a ținut șase luni. În paralel, liderii marilor sindicate s-au întrunit tot luni, stabilind patru zile de protest, două săptămâna viitoare și două în cealaltă săptămână. O agendă care pare agreată cu liderii PNL Gorj, care s-au opus acestei legi, dar care acum aruncă semnale în piață că o agreează, probabil și pentru a avea sâmbătă un congres liniștit.

Marți, Manu Tomescu a fost în piață, la protest, chiar dacă se implică și în protestul marilor federații. Miercuri, Bunoaica a anunțat și el că va participa la protestul federațiilor. Sunt primele semne de unitate după săptămâni de dezbinare și atacuri reciproce.

Nicolae Ivăniși, coordonatorul ADN Gorj, spune că unitatea este singura cale spre reușită. “Nu au nicio șansă dacă nu fac front comun”, a spus Ivăniși la Radio Infinit. “Nu contează că unii mai bat câmpii, te duci acolo, îi eclipsezi cu mesajul tău. De ce să fie tabere? Ei trebuie să înțeleagă să nu facă politică”, a spus Ivăniși. Acesta vede interese politice în spatele unor protestatari, dar susține că pentru mineri și energeticieni important este să își atingă obiectivul, iar asta presupune să fie uniți.

Bunoaica a spus că le-a promis oamenilor că nu va mai vorbi rău de nimeni și îi așteaptă la protest pe toți cei care își doresc aplicarea legii.

Nicu Bunoaica spune că va participa la protestele pe care cele 4 federații din cadrul companiei le-au anunțat pentru zilele de 28 și 30 septembrie, 5 și 7 octombrie. Pe data de 2 octombrie, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, i-a invitat la discuții pe liderii sindicali.

Vizualizări: 4,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: