Prima eclipsă de Lună Albastră din ultimii 150 de ani

Prima eclipsă de Lună Albastră din ultimii 150 de ani va avea loc luna aceasta pe data de 31 ianuarie și va fi văzută puțin și din România, anunță Space.com.

Eclipsa de lună de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele două care se vor produce în cursul anului 2018 și este specială deoarece va avea loc într-o zi în care pe cer va fi Lună Albastră. Aceasta este denumirea populară dată celei de-a doua luni pline care se produce în cursul aceleiași luni.

O eclipsă într-o noapte cu Lună Albastră nu s-a mai produs în ultimii 150 de ani.

Eclipsa va avea loc în miezul nopții și va fi cel mai bine văzută din Oceanul Pacific, în special Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și cea mai mare parte a Australiei. Eclipsa parțială se va îndrepta spre vest putând fi văzută din vestul Asiei, în subcontinentul indian, în Orientul Mijlociu și în Europa de Est.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București anunță că „se va produce o eclipsă totală de Lună care din păcate nu va putea fi observată din România. Vom putea observa doar ultima parte a eclipsei, când aceasta iese din penumbră”, anunţă Libertatea.

După anul acesta, data viitoare când o Lună albastră va trece prin umbra Pământului va fi pe 31 decembrie 2028 și, ulterior, pe 31 ianuarie 2037. Ambele eclipse vor fi totale. Înainte de 2018, o eclipsă totală a unei Luni Albastre a avut loc pe 31 martie 1866.

Vizualizări: 1,526

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: