Primari gorjeni judecaţi pentru şpagă. "Au ştiut tot ce fac"

Procurorii gorjeni au finalizat cercetările în dosarul în care mai mulţi primari din judeţ au fost anchetaţi pentru fapte de corupţie şi în care au şi fost reţinuţi pentru 24 de ore. Cei mai mulţi dintre ei au fost acum trimişi în judecată, rechizitoriul fiind întocmit după ce edilii s-au plâns că nimeni nu i-a mai întrebat nimic în cadrul acestei anchete, cu toţii declarând că nu există probe sau dovezi care să îi incrimineze.

Mult aşteptatul dosar ce vizează „Lotul Ydail” a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj cu data de 1 august. O sentinţă anterioară a aceleiaşi instanţe obliga procurorul de caz să finalizeze cercetările până pe 25 iulie, dar termenul nu a fost respectat. Decizia fusese dată la solicitarea unuia dintre primarii trimişi acum în judecată. Florinel Ţuilă, de la Cătunele, a cerut în instanţă ca procurorul de caz să fie obligat să termine o dată cercetările pentru că nici pe el şi nici pe ceilalţi inculpaţi nu i-a mai interogat nimeni în această chestiune. Anterior, în primăvară, edilul de la Slivileşti, Sorin Bucurescu, formulase o cerere similară la instanţă, dar în cazul său judecătorii au dat un răspuns negativ, iar procurorul de caz a fost lăsat să continue ancheta în ritmul propriu. Primarii spun că ritmul respectiv a fost „zero”.

Numele inculpaţilor

„Lotul Ydail” este compus acum din mai puţini primari decât în 2015, când vreo zece edili au ajuns în spatele gratiilor pentru 24 de ore, fiind reţinuţi pentru presupuse fapte de corupţie. Cu toţii s-au declarat nevinovaţi, iar unii dintre ei chiar au scăpat acum de orice problemă în această privinţă. De exemplu, edilul din Plopşoru, Petre Grigorie, nu mai este inculpat, deşi în urmă cu aproape 3 ani era acuzat că ar fi primit o şpagă de circa 30.000 de lei. Fostul administrator public al oraşului Rovinari, Constantin Podaru, era şi el acuzat că ar fi primit diverse sume de bani cu titlul de mită în cuantum de 42.600 de lei. Nu se mai regăseşte însă pe lista inculpaţilor trimişi în judecată, cercetările iniţiale avându-i în vizor şi pe primarii din Borăscu şi pe fostul edil din Stejari.

Cap de afiş în dosarul trimis acum judecătorilor este Doru Ştefan Şandru, împuternicit la firma de construcţii „Ydail Construct” SRL din Turceni. Acesta este acuzat că i-ar fi mituit pe primari cu diverse sume de bani pe care le-a obţinut prin derularea unor contracte cu primăriile conduse de cei în cauză. Lista inculpaţilor trimişi în judecată acum este ceva mai mică şi este formată din Sorin Bucurescu - de la Slivileşti, Florinel Ţuilă – de la Cătunele, Mihai Calotă – de la Urdari, Adrian Mangu – de la Bărbăteşti, Ilie Pietroi – de la Aninoasa, şi Ion Gruescu, fost primar la Negomir. Ana Ceană, de la Melineşti, judeţul Dolj, este şi ea prinsă în lista inculpaţilor. Toţi erau acuzaţi în decembrie 2014 că şi-au primit „partea lor” din diversele contracte derulate în localităţile pe care le conduceau de ani de zile, investiţiile în drumuri sau alte lucrări de construcţii fiind efectuate de firma din Turceni.

„Am avut aparatură de interceptare în birou”

Primarii trimişi în judecată spun că nici măcar nu au fost informaţi despre redactarea unui rechizitoriu. Ei afirmă că nu au mai fost audiaţi la Parchet, nimeni nu le-a mai pus întrebări şi au convingerea că la instanţă vor dovedi că nu au nicio vinovăţie. „Păi ce probe să existe împotriva mea, că şi-a notat unul prin agendă numele comunei şi nişte cifre în dreptul ei acolo. Procurorii spun că cifrele ar reprezenta bani, dar nu spun când i-am primit, pentru ce, cine mi i-a dat şi aşa mai departe. Ne reţin 24 de ore în decembrie 2015, înainte de alegerile locale, după care niciodată nu ne mai întreabă nimeni nimic. Cum vine asta? O să merg la instanţă, normal, ca să mă apăr, dar mai întâi trebuie să văd de ce trebuie să mă apăr. Trebuiau ei să dovedească pentru ce mi s-au dat banii despre care spun că i-am primit ca mită. Am fost obligat să fac ceva? Pentru ce? Sunt multe întrebări care nu au răspuns în acest dosar”, afirmă Sorin Bucurescu.

Şi primarul din Urdari, Mihai Calotă, neagă acuzaţiile formulate de procurori la adresa sa. „Am spus de la început că nu am luat nimic de la nimeni şi de la reţinere şi până acum nici nu mai m-a întrebat nimeni despre ceva în acest dosar. Singura discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii Parchetului a fost dacă vreau să merg să văd transcrierea interceptărilor şi monitorizărilor efectuate împotriva mea. Aşa am aflat că timp de 9 luni, parcă, am avut aparatură de interceptare în birou şi s-a ştiut tot ce fac. Le-am transmis că nu mă interesează pentru că ştiu că nu am făcut nimic ilegal”, afirmă şi primarul de la Urdari.

Vizualizări: 6,029

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: