Primăria Câlnic va prelua puţul de la Pinoasa forat de minerit

Gorjenii din Pinoasa nu se vor mai confrunta cu lipsa apei potabile după ce în ultimii ani au fost nevoiţi să stea la coadă zilnic, ore în şir, pentru a-şi putea umple găleţile. Asta din cauza carierei care a excavat până sub pânza freatică. În urma solicitării localnicilor şi a demersurilor efectuate de Primăria Câlnic, Complexul Energetic Oltenia a forat un puţ care va asigura sursa de apă. Puţul va fi administrat de către autorităţile locale în urma unei hotărâri ce urmează să fie emisă de către conducerea companiei.

Forajul efectuat de către Complexul Energetic Oltenia la Pinoasa a fost pus în funcţiune, iar localnicii nu vor mai fi nevoiţi să se confrunte cu lipsa apei potabile. Aproximativ 300 de oameni au avut de suferit din cauză că lucrările Carierei Pinoasa au avansat până sub pânza freatică. După ce la sfârşitul anului trecut localnicii formau cozi interminabile pentru a lua câte o găleată de apă, şi aceea cu viermi, în ultimele luni la cişmeaua din sat nu mai curgea nici o picătură de apă.

Autorităţile locale spun că puţul forat de către CEO a rezolvat problema apei potabile. Potrivit lui Dumitru Vulpe, puţul de la Pinoasa va fi administrat de către primărie. „Forajul de la Pinoasa a fost finalizat şi recepţionat, dar încă nu a fost predat primăriei. În momentul de faţă puţul funcţionează, apa este foarte bună, adâncimea acestuia fiind de circa 180 de metri. Totul este automatizat, în momentul în care va scădea nivelul apei pompa va porni, iar puţul va asigura în permanenţă sursa de apă. Este posibil ca fântânile oamenilor să sece din cauza lucrărilor miniere, dar nu vor mai fi probleme din cauza lipsei de apă, ca în anii trecuţi. Puţul de la Pinoasa va fi administrat de Primăria Câlnic. Aşteptăm ca în perioada imediat următoare în Directorat şi în AGA de la CEO să fie emisă o hotărâre de dare în administrare”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul de la Câlnic.

NEMULŢUMIRE

Chiar dacă problema apei potabile a fost rezolvată, gorjenii de la Pinoasa sunt nemulţumiţi din cauză că nu pot să-şi renoveze locuinţele întrucât de peste 50 de ani satul lor figurează ca fiind în curs de demolare. Nici măcar primăria nu poate efectua lucrări în Pinoasa din această cauză. „De peste 50 de ani, oamenii aşteaptă să fie strămutaţi, dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Cel mai grav este că nu pot obţine nici măcar autorizaţie de construcţie pentru a renova casele din cauză că satul figurează ca fiind în curs de demolare”, a precizat primarul Dumitru Vulpe.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: