Primăria care câștigă un nou proces cu CE Oltenia

Pentru a doua oară, Complexul Energetic Oltenia a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri primăriei din comuna Cătunele. Este vorba despre o acțiune în răspundere delictuală, prin care primăria obține despăgubiri pentru o școală afectată de lucrările de minerit din zonă. Iar suma se ridică la câteva sute de mii de lei.

Prin acțiunea deschisă pe 28 decembrie 2018, Primăria Cătunele a cerut să se dispună obligarea CE Oltenia la contravaloarea lucrărilor pentru consolidarea Școlii Generale Steic, iar dacă acest lucru nu este posibil, să îi fie achitate despăgubiri reprezentând „valoarea de înlocuire la nou a imobilelor construcții” ce au fost degradate din cauza lucrărilor miniere.

Școala cu clasele I-IV din Steic este compusă din două corpuri de clădire, edificate în anul 1950. Primăria susține că în apropierea școlii au avut loc activități de exploatare a cărbunelui în subteran, activitate ce a fost închisă în anul 1998.

„Din cauza mișcării terenului de fundare, pereții s-au fisurat și s-au deplasat. Cu toate lucrările de reparații și întreținere pe care le-am făcut periodic, imobilele nu mai corespund scopului pentru care au fost edificate”, a precizat primăria.

Compania nu a fost de acord cu pretențiile primăriei, spunând că nu se amintește nimic despre activitatea de transport a cărbunelui cu mijloace de mare capacitate din microcarierele private aflate în zonă.

„Activitatea minieră din această zonă nu a afectat clădirile ce compun Școala Generală Steic, iar această speță este îndreptată spre CE Oltenia în speranța remedierii deficiențelor constatate, din fonduri necuvenite. Considerăm că degradările sunt minore și se invocă o cauză devenită tradițională de către conducerea Primăriei Cătunele și locuitorii din zona minieră Motru”, a replicat CE Oltenia.

În urma rapoartelor de expertiză, Judecătoria Motru a decis, în luna martie, acordarea de despăgubiri. „Potrivit concluziilor colectivului desemnat de Universitatea din Petroșani, terenul în litigiu nu poate fi readus la starea inițială, indiferent la ce fel de lucrări s-ar face apel, degradarea acestuia fiind ireversibilă datorită modificării echilibrului natural pe o suprafață cu extindere apreciabilă, instanța va obliga pârâta să plătească reclamantei suma de 332.910 lei reprezentând valoarea de reconstrucție a imobilelor construcții în litigiu”, se arată în motivarea instanței.

Sentința a fost atacată de CE Oltenia. Marți, 12 octombrie, Tribunalul Gorj a admis apelul. „Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa în sensul că obligă pârâta Complexul Energetic Oltenia să plătească recl. suma de 233.037 lei despăgubiri civile şi 22365 lei cheltuieli de judecată la fond. Obligă int. recl.să plătească apelantei suma de 1551 lei, cheltuieli de judecată în apel. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în minuta sentinței.

Primăria Cătunele a cerut despăgubiri și pentru alte clădiri afectate de lucrările miniere. La sfârșitul lunii martie, administrația a câștigat peste 1,4 milioane de lei pentru o școală afectată, suma fiind definitivă. 

Vizualizări: 2,692

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: