Primăria Motru a plătit cărbune şi a primit humă pentru UATAA

Motrenii au rămas fără apă caldă pe perioadă nedeterminată după ce firma găsită de primărie şi Consiliul Judeţean Gorj să livreze cărbune la Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) a adus humă în loc de lignit. Firma agreată de aceste instituţii, Explomediu, şi-a deschis recent un sediu social în Motru, însă nimeni nu ştie cine o conduce. Explomediu deţine acţiuni la firma SC Jawa Company Industries SRL, condusă de un neamţ, la fel de necunoscut autorităţilor.

Directorul UATAA Motru, Ilie Schintee, spune că a atras atenţia primăriei că această firmă aduce cărbune de proastă calitate însă nu a fost luat în seamă. Schintee spune că nu va face nimic pentru a găsi o altă firmă şi doreşte să se rezolve problema cu SNLO, care să le livreze din nou cărbune. “Cărbunele de calitate proastă  achiziţionat de societate de la o microcarieră din Leurda a făcut ca uzina să nu poată funcţiona. Am luat cărbune de la ei imediat după ce SNLO a sistat livrarea. Eu am spus că nu este bun, până acum a fost cum a fost, dar duminică a adus mai mult humă decât cărbune“, a spus Schintee.

Viceprimarul Tudor Dobrică găseşte o scuză firmei şi spune că precipitaţiile au dus la afectarea calităţii cărbunelui. Schintee nu mai vrea să audă de această firmă, contractul fiind sistat azi-dimineaţă. „Este o situaţie dificilă deoarece avem şi datorii foarte mari către SNLO. Am vorbit cu ei, sunt dispuşi în orice moment să ne dea cărbune, cu condiţia să le plătim. Trebuie să ne ajute şi administraţia locală, nu depinde numai de UATAA”, a mai precizat Ilie Schintee, directorul UATAA Motru.

Uzina nu este la prima situaţie de acest gen. Chiar în timpul iernii trecute, oamenii au rămas fără căldură din cauza păcurii de proastă calitate.

A cui e firma care le-a adus pământul?

Chiar dacă iniţial subiectul era imposibilitatea oamenilor de a beneficia de apă caldă, lucrurile s-au schimbat când a venit vorba de firma care le-a livrat cărbunele. „Din luna iulie luăm de la ei, dar nu ştiu să vă spun multe despre firmă. Numele este ceva cu mediu. Explomediu. Am făcut AGA şi am luat de la ei crezând că primăria va rezolva cu SNLO. Contractul a expirat azi-dimineaţă“, a spus Schintee. Acesta a adăugat că au luat de la această microcarieră „la insistenţele Consiliului Judeţean“. „Nu ştiu să vă spun despre firmă doar că este a unui neamţ. Reprezentantul din Motru este unul Adrian. Nu ştiu mai mult. Până duminică a fost OK, acum numai humă. Nu mai caut nicio firmă. Eu am spus primăriei că nu e de calitate pentru că ei ia de la cuiburile care au rămas de la mineri“, a spus directorul UATAA.

Chiar dacă Schintee a sugerat că această firmă i-a fost servită şi pentru că nu avea alternativă a acceptat, primăria se dă înapoi acum şi spun că e treaba uzinei cu cine a încheiat contract. „Mai durează câteva zile până vor avea apă caldă. UATAA a făcut un contract cu o microcarieră privată. Sperăm să rezolvăm problema cu SNLO. Domnul primar e în concediu şi  la fel şi domnul Burlan. Sperăm să vorbim după aceea să rezolvăm cumva. Cât despre firmă nu ştiu nimic. Este contract încheiat cu UATAA, nu avem cum să ştim noi“, a spus viceprimarul.

Schintee a adăugat că angajaţii sunt nemulţumiţi pentru că sunt chemaţi la serviciu degeaba. „Chem oamenii la serviciu şi apoi îi trimit acasă că nu am ce să le dau de lucru“, a încheiat directorul.

Avantaje pentru firmă

La începutul lunii trecute SNL Oltenia a sistat livrările de cărbune către UATAA Motru din cauza datoriilor uriaşe pe care uzina le are către aceasta. Un alt motiv a fost acela că Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, a cerut în numele primăriei Motru blocarea conturilor SNLO. Primarul Dorin Hanu anunţa atunci că găsise o soluţie temporară pentru aprovizionarea uzinei cu combustibil, semnând un contract de o lună de zile cu o carieră privată.

SC Jawa Company Industries SRL are drept acţionar unic Explomediu SRL, cu mai puţin de 10 angajaţi. Mijloacele auto cu care microîntreprinderea mehedinţeană transportă cărbunele au fost nu demult prilej de gâlceavă în Consiliul Local Motru deoarece SNL Oltenia ceruse sistarea temporară a transportului de mare tonaj pe drumul dintre Ploştina şi Miculeşti pentru a-l putea reface. Pentru a nu prejudicia în vreun fel Jawa Company, primarul Hanu şi consilierii PSD, care asigură majoritatea în Consiliul de la Motru, s-au opus solicitării SNLO şi implicit posibilităţii de reconstrucţie a drumului. 

„Noi nu putem interzice transportul maşinilor de mare tonaj. Puteam doar să cerem restricţii de viteză“, a spus viceprimarul Tudor Dobrică.

Vizualizări: 279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: