Primarii cer guvernului să intervină în conflictul dintre APIA şi fermierii afectaţi de secetă

Primarii cer sprijinul Guvernului şi al Asociaţiei de Fermieri pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi de secetă. Din cauza lipsei atestatelor de producători, aproximativ 5.000 de gorjeni riscă să piardă despăgubirile. Primarii se plâng că APIA impune ca atestatele de producător să fi fost obţinute de agricultori înaintea perioadei de secetă. Edilii locali consideră aceasta decizie ca fiind o aberaţie în condiţiile în care micii fermieri nu îşi comercializează produsele obţinute, aşa că nu aveau nevoie de atestate. Ba mai mult, spun că pentru obţinerea atestatului oamenii trebuie să cheltuiască banii ce li s-ar cuveni drept despăgubire. Din cei peste 800 de fermieri din Ţânţăreni afectaţi de secetă, numai 3 se încadrează cerinţelor impuse de APIA pentru acordarea despăgubirilor.

Maria Vasilescu, primăriţa din Ţânţăreni, a trimis ieri o adresă autorităţilor centrale şi Asociaţiei Fermierilor din România prin care solicită rezolvarea problemei cu atestatele de producător. Aceasta a prezentat disfuncţionalităţile existente în aplicarea OUG 45/2015 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie - septembrie 2015, aspect care pune fermierii în imposibilitatea de a primi despăgubiri. Astfel, conform OUG 45 /2015, fermierii trebuie să depună la APIA printre alte documente şi atestatul de producător. APIA impune fermierilor ca atestatul de producător să fie emis până la data întocmirii procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi să fie avizat inclusiv pentru semestrul II al anului 2015. „Atestatul de producător se eliberează producătorilor agricoli în baza Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a produselor din sectorul agricol pentru persoane fizice pentru valorificarea producţiei obţinute sau care urmează să se obţină. În condiţiile în care producţia agricolă a fost calamitată, fermierii nu au mai solicitat atestat, sau cu atât mai mult chiar dacă il au din semestrul I, acesta nu a mai fost vizat la semestrul II, producţia fiind foarte mult diminuată. În plus, majoritatea micilor fermieri produc pentru consumul propriu şi nu au nevoie de atestat pentru comercializare”, a declarat Maria Vasilescu.

La nivelul comunei Tânţăreni, în urma centralizării proceselor - verbale pentru constatarea şi evaluarea pierderilor provocate de secetă, au fost înregistrate 822 de cereri pentru o suprafaţă de 698 hectare. Cu toate acestea, numai 3 fermieri se încadrează în condiţiile impuse de APIA pentru acordarea despăgubirilor. Primăriţa din Ţânţăreni s-a referit şi la cheltuielile pe care trebuie să le suporte fermierii ca să primească despăgubiri. „Un fermier care cere despăgubire pentru 0.50 ha va primi 140 lei din care plăteşte pentru eliberare atestat 60 lei, cheltuieşte bani pentru actualizarea contului şi pentru deplasări la A.P.I.A.Turceni (20 km ). Se merită să mai depui o asemenea cerere?”, se întreabă Maria Vasilescu.

TERMEN

Primarii solicită prelungirea termenului limită până la care se pot depune dosarele la APIA. „Din cauză că O.U.G.45/2015 a apărut târziu, iar Manualul de procedura încă nu a fost aprobat de Ministerul Agriculturii, am solicitat prelungirea termenului (30 noiembrie), măcar până la elucidarea problemelor cu atestatele,  până la 15 decembrie 2015”, a solicitat primăriţa de la Ţânţăreni.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: