Primarii cer listele cu persoanele reangajate la Minprest

Edilii din zonele miniere s-au arătat nemulţumiţi de faptul că cei de la CE Oltenia nu i-au consultat atunci când au făcut lista cu cei 350 de oameni de la firmele sindicale care ar urma să fie angajaţi în cadrul Minprest. Primarii spun că ei cunosc cel mai situaţia cetăţenilor şi ar fi trebuit să-şi spună punctul de vedere, dacă persoanele respective sunt sau nu cazuri sociale, acesta fiind unul dintre criteriile de selecţie. Astfel stând lucrurile, solicită să vadă listele.

Divizia Minieră a întocmit o listă cu foşti angajaţi ai firmelor sindicale intrate în insolvenţă care ar urma să fie reangajaţi la Minprest, după ce memorandumul a trecut de Guvern. Primarii gorjeni spun că vor să vadă lista cu cei vizaţi spre reangajare pentru a putea face anchete sociale în vederea stabilirii situaţiei financiare a fiecăruia. „Ar trebui să ne ceară părerea în legătură cu cei de pe liste. Au fost primari care au ridicat această problemă în discuţiile pe care le-am avut la întâlnirea de la Divizia Minieră. E clar că toţi cei care s-au înscris acolo au nevoie de un loc de muncă. Pe noi ne interesează în primul rând să vedem lista. S-a speculat la întâlnire că ar fi trecuţi şi cetăţeni care nu sunt chiar aşa cu probleme sociale, ar mai fi băgaţi şi aşa. Vrem să vedem listele respective pentru că noi putem să ştim condiţia socială a fiecăruia pe baza unei anchete sociale”, a spus Dorin Hanu, primarul din Motru.

Şi autorităţile locale din Rovinari sunt de părere că ar fi trebuit să fie consultate atunci când s-a întocmit lista cu persoanele vizate pentru angajare. „Firesc ar fi ca pe aceste liste să apară oameni din Rovinari sau cel puţin să ne fi întrebat la început, pentru că sunt foarte multe probleme sociale aici şi normal ar fi ca la nivelul administrativ teritorial, fiind pe raza oraşului şi acest Minprest, trebuia să ne întrebe cineva. Am avut o discuţie la întâlnirea cu directorul general, foarte mulţi primari au pus problema că aceste angajări se vor face pe criterii politice şi că vor beneficia tot acei care au venituri, rudele, neamuri de la angajaţii de la întreprinderea minieră. Au zis că se va ţine cont de primari şi vor cere anumite anchete sociale. Până acum nu s-a întâmplat aşa ceva, deşi văd că s-a aprobat, e un lucru bun, dar nu ne-a întrebat nimeni până acum şi nu se ştie cine va fi angajat la unitatea respectivă. Era normal să ne întrebe şi pe noi”, a spus Dorin Filip, primarul din Rovinari.

Giorgi: Oficial, nu ştiu criteriile

Conducerea Minprest se spală pe mâini în această privinţă, menţionând că lista se află la Divizia Minieră. În schimb, directorul Gabriel Giorgi dă asigurări că toate persoanele de pe listă vor fi verificate din punct de vedere al respectării criteriilor de angajare, conform contractului colectiv de muncă. “Lista nu este la mine, nu este la Minprest, este la Divizia Minieră. La noi o să vină locurile bugetate cu oameni pe ele. Oficial nu ştiu criteriile care stat la baza accederii pe listă a persoanelor respective. Pe noi ne ocoleşte problema asta, nu suntem implicaţi direct în alegerea persoanelor respective. Noi o să ne ocupăm de organigramă, având acum memorandumul aprobat, în baza contractului care va fi semnat o să ne ocupăm să modificăm organigrama, să suplimentăm numărul de locuri. Conform contractului nostru colectiv de muncă, cei care au cazier nu pot să intre sau dacă au luat ordonanţă tot aşa”, a precizat Gabriel Giorgi, directorul societăţii Minprest.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: