Primarii cer reguli noi pentru a face bugetele locale

Edilii locali se plâng de faptul că au bugetele diminuate din cauza amenzilor nerecuperate. Ba mai mult, au cerut să nu mai fie luate în considerare amenzile la fundamentarea bugetului. Nici acţionarea în instanţă şi transformarea sumelor respective în ore de muncă în folosul comunităţii nu este o soluţie. Asta pentru că gorjenii găsesc diferite metode de a fenta autorităţile. Primarii se aşteptă ca bugetele să fie încărcate şi mai mult odată cu majorarea amenzilor.

Primarii spun că nu există posibilităţi de recuperare a amenzilor. Asta întrucât contravenţiile vin pe numele unor persoane care nu mai domiciliază în localităţile respective. „Ni se încarcă bugetul cu amenzi. Avem de recuperat amenzi de 200.000 de lei. Ne vin amenzi pe persoane cărora nu avem ce le face. De exemplu, ne vin amenzi pe numele unei persoane care în urmă cu mai mulţi ani a fost luat în spaţiu de o familie din Rătez, mai mult formal, pentru a-l ajuta la vremea respectivă. Persoana aceea locuieşte de ani de zile în Bucureşti. Ca să apelăm la instanţă ne costă foarte mult corespondenţa”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul de la Godineşti.

Gorjenii au găsit metode să fenteze autorităţile locale. „Nu rezolvăm nimic cu instanţa, cheltuim bani făcuţi pe nefăcuţi. Transformăm amenzile în ore de muncă, oamenii vin fac o oră sau două şi pleacă, declanşăm din nou procedura, judecătorul îi amendează şi ne încărcăm tot noi cu amenzile. Mai nou, am înţeles de la alţi colegi primari că după ce sunt daţi în judecată cetăţenii vin şi îşi plătesc 10 lei din amendă, iar apoi nu mai dau nici un leu. Şi în această situaţie trebuie reluată din nou judecata, se ajunge la o altă amendă, se plăteşte o parte nesemnificativă, iar se reia şi aşa mai departe. Astfel, ajungem să pierdem sume semnificative din bugetul local”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul de la Ciuperceni.

Primăriile cer sprijinul diferitelor instituţii ale statului. „Periodic transmitem tabele cu persoanele care au amenzi de plătit la ITM pentru a vedea dacă şi-au găsit loc de muncă pentru a putea să le punem popriri pe salarii; la bănci ca să vedem dacă au conturi; la Cadastru ca să vedem dacă au terenuri; la Serviciul Rutier ca să-i depistăm pe cei care au autoturisme etc. Sunt şi situaţii în care nu ştim cum să procedăm. De exemplu, avem în comună trei fraţi care nu au nimic pe numele lor, dar au amenzi de 100 de milioane de lei vechi, pe părintele care are pensie nu-l poţi executa silit”, a mai precizat Dumitru Tăloi.

Primarii au cerut să nu se mai încarce bugetele cu amenzile. „În cadrul Asociaţiei Comunelor, am cerut guvernanţilor să nu mai fie incluse amenzile în taxele şi impozitele locale pentru că ne încarcă la buget. Acum s-au majorat amenzile şi va fi o problemă foarte mare. Poliţiştii nu ţin cont că oamenii au sau nu au cu ce să plătească şi aplică amenzi cu nemiluita. Omul mai şi greşeşte. La ora actuală este foarte uşor să amendezi pe cineva. De exemplu, se ceartă doi, unul îşi pune martor, iar celălalt se alege cu amendă, iar amenda ajunge la primărie”, a declarat Ion Ciocea, primarul de la Bustuchin.  

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: