Primării din Gorj, cu conturi blocate

Primăriile Crasna şi Vladimir au conturile blocate din cauza arieratelor pe care le înregistrează. Valoarea totală a datoriilor mai vechi de 90 de zile pe care le au cele două primării către furnizori pentru serviciile prestate se ridică la peste 160.000 lei.

Dacă în luna ianuarie datoriile mai vechi de 90 de zile pe care le înregistrau primăriile din judeţul Gorj depăşeau suma de 20 de milioane de lei, acum arieratele sunt de circa două milioane de lei. Datoriile învechite pe care le au primăriile nu reprezintă debite pe programe guvernamentale sau europene, ci investiţii care s-au făcut la nivelul localităţilor cu bani de la bugetul local.

O parte din primării au contractat astfel de lucrări însă nu au avut şi prevedere bugetară în acest sens, ca atare acum înregistrează arierate. Două astfel de primării au conturile blocate pe acest considerent. „Conform ultimei situaţii depuse în luna iunie, arieratele la 31 mai 2013 ale tuturor unităţilor administrativ teritoriale însumează 2 milioane. Practic s-a operat o reducere masivă faţă de data de 31 ianuarie, aproape toate unităţile administrativ teritoriale şi-au redus şi în luna mai faţă de luna aprilie arieratele cu 5%, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, cu excepţia a două unităţi administrativ teritoriale Crasna şi Vladimir. Sunt blocate la sumele care vin din bugetul de stat. Crasna înregistrează arierate de 42.000, iar Vladimir de 123.000 lei. Acestea trebuie reduse integral”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorierul şef al Trezoreriei Gorj.  

Situaţia, în curs de rezolvare

Există premise ca măcar una dintre cele două primării să-şi deblocheze conturile până la sfârşitul acestei luni. „Am discutat cu dumnealor şi reducerea arieratelor se va face la Vladimir în această lună, motivul nereducerii este că nu erau prevederi bugetare, deci practic se va face o rectificare bugetară la dumnealor. Crasna va achita luna viitoare atât aceste arierate cât şi altele care apar în curs, dumnealor vor să achite o sumă mai consistentă”, a precizat Gheorghe Paraschiv.

Autorităţile locale din Vladimir spun că vor încerca să achite cât mai repede suma datorată. „Vom face o rectificare bugetară ca să ne plătim aceste datorii. Am asfaltat nişte drumuri în comună şi de asemenea am refăcut grupul sanitar la o şcoală din localitate. Acestea sunt lucrările care s-au efectuat şi pentru care avem arierate”, a declarat Ion Ianăş, viceprimarul din Vladimir.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: