Primarii gorjeni cer guvernului dublarea salariilor

Primarii din Gorj aşteptau cu nerăbdare ca autorităţile centrale să ia în calcul şi o majorare a salariilor lor. Marea majoritate a edililor consideră că salariile pe care le primesc nu sunt pe măsura muncii depuse şi a responsabilităţilor pe care le au. Mai mult, unii din funcţionarii din primării încasează mai mulţi bani lunar decât cei care se află la frâiele oraşelor sau comunelor.

Autorităţile de la nivel central au anunţat o majorare a salariilor primarilor începând cu luna ianuarie 2014. Nu puţini sunt edilii care aşteptau această veste. Primarul din Târgu Cărbuneşti Mihai Mazilu spre exemplu, este de părere că salariul pe care îl primeşte lunar este unul mic în comparaţie cu responsabilităţile pe care le are. Şi-ar dori un salariu cel puţin dublu ca şi sumă faţă de cel pe care îl primeşte în prezent. „Este inadmisibil ca magistraţii să aibă au o pensie de trei, de patru ori, mai mare decât salariul primarului. Primarul, până şi denumirea îi este de prim om, nu are spor de dispozitiv, nu are spor de confidenţialitate, de vechime. E strigător la cer faptul că cei care lucrează acolo la manşe şi răspund de acest sector au uitat de primul om, indiferent că este primar de oraş, de comună, ca să poată să poată face faţă la tot ce înseamnă la munca asta nenormată.  Salariul meu este de 29 de milioane lei vechi, am plecat de la petrol de la 80 de milioane pentru pofta de a face ceva în oraşul în care m-am născut. Înainte aveam salariul dublu faţă de soţie, acum ea are dublu. Un primar de oraş ar trebui să ia în jur de 60 de milioane, în funcţie şi de numărul de locuitori şi de suprafaţă”, a spus primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu.

Bobaru: O măsură care poate îndrepta o nedreptate

Şi primarul de la Bumbeşti Jiu este de părere că salariile pe care le primesc şefii oraşelor şi comunelor sunt destul de mici în comparaţie cu munca pe care o prestează. Bobaru nu crede că primarii vor avea salariile mărite începând cu anul viitor. „Nu cred până nu văd. Este o măsură care în general poate îndrepta o nedreptate făcută faţă de administratorii localităţilor, în special primarilor pentru că salariile sunt foarte mici comparativ cu volumul de muncă, dar mai ales cu responsabilitatea pe care o are un primar. Salariul meu este undeva la 30 de milioane şi zic eu că nu este unul pentru responsabilitatea pe care o are un primar. Nu motivează într-un mod deosebit”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu.

Bârcă: “Contabila şefă ia mai mult ca mine”

Dacă primarii de oraşe au un salariu cât de cât substanţial, cei de la comune nu ajung nici la 2000 de lei lunar. Este şi cazul primarului de la Turburea care spune că ar trebui ca statul să mai pluseze cel puţin 1000 de lei la salariul pe care îl ia la ora actuală. De altfel, edilul precizează că sunt salariaţi în cadrul primăriei care au salarii mai mari. “Nici nu-ţi vine să crezi până nu vezi. Salariile sunt foarte mici. Nu cred că vor fi majorate. Eu la ora actuală iau în jur de 19 milioane în mână. Nu este suficient, pentru că un primar care vrea să-şi facă treaba de primar de dimineaţa până seara este într-o continuă mişcare, asta înseamnă inclusiv noaptea. Pe lângă asta, avem bonuleţe de combustibil de 5 milioane. Păi ce fac cu 5 milioane când pentru mine Târgu Jiu e la o distanţă de 60km de Turburea? Nu avem niciun spor. Din punctul meu de vedere, un minim de 30 de milioane ar fi cât de cât mulţumitor. Cu sporuri, cu totul, contabila şefă ia mai mult ca mine, nu mi se pare normal pentru că cel care răspunde de tot e primarul”, a spus Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.      

Fără pretenţii

Mai sunt şi primari care se mulţumesc cu salariul pe care îl au în prezent. “Să facă ce vor, la vârsta mea mă mulţumesc cu salariul care este, de 18 milioane. Pe criza asta e bun, alţii n-au deloc. Dacă le măresc, sunt bineveniţi, dacă nu le măresc iar e bine, dar să le mărească şi la ceilalţi, nu numai la primar. Să mărească şi pensiile şi la restul funcţionarilor”, a spus Aristide Şerbănescu, primarul din Schela.  

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: