Primarii gorjeni nu dau doi bani pe studii

Instituţia Prefectului Gorj a primit recent o situaţie cu nivelul studiilor atât a primarilor cât şi a viceprimarilor comunelor gorjene. Situaţia nu este tocmai încurajatoare, fiind şi primari care au o terminat doar o şcoală profesională. Cei mai mulţi au însă studii superioare pe care le-au făcut doar ca să aibă diploma.

Din cele 71 de localităţi gorjene, 49 de primari au studii superioare, iar restul studii medii. Chiar şi aşa, majoritatea primarilor gorjeni spun că specializările terminate de ei nu le sunt de niciun folos şi că tot experienţa de viaţă primează când e vorba de condus o comună. Mai mult decât atât, cei mai mulţi primari gorjeni au început cursurile unei facultăţi după ce au câştigat mandatul de primar. „Personal, studiile nu m-au ajutat nici cum, am la bază o pregătire de tehnolog în alimentaţie publică, dar şi studiile astea mi-au fost şi îmi sunt suficiente şi acum. Nu contează prea mult o diplomă ci experienţa de viaţă, să fi un bun gospodar degeaba ai în acte denumiri peste denumiri dacă nu şti de ce are omul nevoie. Şi oricum sunt foarte frecvente cazurile în care toate denumirile din diplome nu-şi găsesc locul în practică”, a declarat Ion Ciobea, primarul comunei Muşeteşti.

La Bengeşti Ciocadia, primarul comunei sfătuieşte pe toată lumea să urmeze o facultate în administraţie publică deşi el însuşi a început cursurile după mai mult de un mandat de primar. „Am şcoala de maiştri şi recent mi-am luat licenţa la Facultatea de Litere, specializarea administraţie publică locală. Sfătuiesc toţi primarii să facă specializarea asta pentru că pe mine m-a ajutat enorm. Sunt la al doilea mandat de primar şi unul de viceprimar şi îmi este de mare ajutor specializarea pe care am terminat-o”, a precizat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia.

Printre primari sunt şi unii care nu au la bază decât o şcoală profesională, dar care nu regretă niciun moment că nu şi-au continuat studiile. Mai mult, aceştia susţin că nici nu se gândesc să mai urmeze acum vreo şcoală în timp ce alţii, la vârste destul de înaintate, sunt şi acum studenţi. „Am terminat şcoala profesională, sunt tehnician silvic şi sunt în anul doi la facultate. Nu cred că faptul că voi avea o diplomă va schimba situaţia mea în vreun fel. Am făcut facultate pentru că poate o să-mi trebuiască cândva, dar nu pentru că am nevoie de ea. Omul când votează nu se gândeşte la ce studii au candidaţii ci la cât de gospodari sunt. Eu sunt în primul mandat de primar şi am mai avut unul de viceprimar”, a declarat Dumitru Taloi, primarul comunei Ciuperceni.

La categoria studii, nici viceprimarii gorjeni nu stau prea bine, majoritatea având studii medii, spre deosebire de primari.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: